En slags anmeldelse (efter 2 timers brug)
Det har i mange år været en plage at ville bygge sit lydstudie op omkring linux. Så meget en plage at selv Jono Bacon (ubuntus community manager), der også er musiker, brugte windows 7 til at indspille sin musik.
Ligesom de professionelle (og semiprofessionelle) fik Lightworks til videoredigering, så kan professionelle (og semi-) musikere, dj's og producere nu arbejde med et professionelt værktøj - Bitwig Studio.
Prisen er fornuftig. Cirka 2.200,-.
Dette skal sammenlignes med konkurrenterne Ableton, Cubase, Pro Tools osv. som rask væk koster mellem 4.000 og 6.000 kroner. Faktisk udkom Bitwig i slutningen af marts, men jeg har altså ikke lige fået det prøvet før nu.
Det er muligt at hente en demo-version (du kan ikke gemme eller eksportere) på deres hjemmeside som en .deb-fil som gør det let at installere på vores foretrukne platform: http://www.bitwig.com/en/bitwig-studio/download.html
En af grundene til at det har været muligt at få den ud på alle tre platforme på en gang er at det er skrevet i Java. Man behøver ikke have Java installeret i forvejen, det følger med som en del af installationen, men det laver ikke rod i den Java-installation du måtte have i forvejen. Nu må i endelig ikke tænke Java-GUI. Uha nej. Det er faktisk et virkelig attraktivt brugerinterface de har fået stykket sammen.
![Billede](http://mixdynamix.com/wp-content/uploads/2014/01/bitwig-studio-screenshot.png)
Jeg har siddet og leget med det et par timer (hvilket er meget lidt for sådan et komplekst værktøj). Det har alt hvad man umiddelbart kunne forvente i forhold til arrangementsvinduer, pianoroll-editors, mixer, routing af effekter, sample editor, understøttelse af Alsa, Jack og Midi.
Ting jeg ikke har fået prøvet endnu:
- Eksterne softwaresynthesizers (f.eks. pianoteq's fantastiske klaver) eller VST instrumenter.
- Mere detaljeret audioredigering.
- Hvordan det virker hvis man bruger ALSA i stedet for Jack (der vil helt sikkert være latency)
- Og mange mange andre ting...
Vi har jo haft ardour som med version 3 også fik understøttelse for MIDI. Men det er og bliver et monster. Det er godt, har sikkert ligeså mange features som bitwig, men det tager så lang tid at finde rundt i og sætte op, så man ikke har tid til at lave musik når man endelig er klar. Jeg mister i hvert fald lysten til at lave musik.
Her er et par anmeldelser af Bitwig Studio:
http://www.musicradar.com/reviews/tech/bitwig-studio-596964/
http://www.musictech.net/2014/03/bitwig-1/
Knap en uge gammel anmeldelse fra det hæderkronede Sound on Sound (købeartikel): http://www.soundonsound.com/sos/jun14/articles/bitwig.htm
Her er en lang tråd på linuxmusicians: http://linuxmusicians.com/viewtopic.php?f=24&t=12275
Det kan købes direkte på deres hjemmeside, eller man kan købe det hos i sin lokale musikforretning (hvis han forhandler software). Her for eksempel Aage Jensen (nå ja, 4sound, jeg lærer det aldrig) i København: http://www.4sound.dk/shop/audio-midi-sequencere/bitwig/studio.html
Bemærk: Da prisen er relativt høj, så regner jeg ikke med at jeg netop har lokket flere hundrede af jer til at løbe ned og købe det. Hvis man er interesseret, så download demoudgaven først! Det er vigtigt. Se om det virker for dig, prøv det med dit gear. Indspil en sang. Demoudgaven kommer med det der skal til for at lave en omfangsrig test. Effekter, softwaresynthesizere, og trommer (som man downloader når man kører programmet første gang). Og husk at prøve det eksterne gear - både MIDI og Audio.
På audio editor siden er vi fint kørende med audacity til linux (det er både open source og gratis). Til noderedigering har vi musescore (igen open source og gratis). Og klaveret er dækket ind af pianoteq som jeg har købt i "stage"-udgaven til 750,- kroner (det er den billigste - alle pengene værd).
Men vi har altså manglet en professionel DAW, jeg tror den er her nu. Jeg begynder at spare (jeg tror ikke det bliver i år desværre).
Vigtigt: Når du kører det første gang er det tvingende nødvendigt at du vælger et audio system (f.eks. alsa eller jack) og et output (f.eks. bare system), ellers får du ikke en lyd ud af det. Du kan senere ændre dette under options-preferences. Læs mere i manualen i hjælp menuen (side 7-11 i den engelske pdf).
Hvis du aldrig har arbejdet med et lignende værktøj, skal du nok forberede dig på at bruge et par timer på at læse et par kapitler i manualen. Hvis du har prøvet det før, synes jeg Bitwise virker overraskende let at gå til. Det virker også lettere end den version af Cubase jeg brugte for 5-6 år siden.