Tillykke til dig som ny bruger af Ubuntu.
Vi er overbevist om at du vil få glæde af systemet. Men for at du kan komme i gang på bedst mulige vis, så er der et par ting, som du bør vide, og som du bør gøre.
Allerførst skal du selvfølgelig have installeret Ubuntu
Du skal først have hentet installationsfilen. En detaljeret forklaring finder du i denne guide af christian.arvai
Følger du den, så er du godt hjulpet.
Selve installationen bliver du guidet igennem i thj01's guide
En lignende glimrende guide kan du finde her skrevet af lath
Og en tilsvarende guide som warhawk står for - og med bedre billedmateriale - findes her
Så skal du have systemet helt op at køre
Efterinstallation
Efter installationen er systemet omtrent køreklart. Der er dog et par ting som du bør gøre, inden du i øvrigt går i gang med at bruge det. Af juridiske årsager er en lang række codecs ikke installeret som standard. Men det er ganske lovligt at gøre det i Danmark. Du skal ind i System > Administration > Opdateringshåndtering og vælge knappen 'Indstillinger'. Når du har tastet din adgangskode skal du på fanebladet Anden Software vælge Canonical Partnere og Medibuntu.
Så kan du foretage justeringer så som installation af java og flash, som er gode at have.
Det kan du alt sammen få styr på ved at følge pkt. 1-3 i den trin-for-trin-guide som thj01 har udarbejdet.
En god guide om flash finder du her
Du skal være opmærksom på at hvis ikke du installerer flash og java som beskrevet her, så kan du få problemer med at bruge netbank og med at se streaming fra f.eks. dr og tv2.
Mange løsninger på smårettelser og ændringer finder du i christian.arvais faq
Til Ubuntu 10.04 har soundpartner udarbejdet et script som automatiserer en række af disse opgaver, men som samtidig lader dig selv vælge om du vil bruge de foreslåede opsætninger - se mere her
Om opsætningen af din lagerplads i skyen - Ubuntu One - kan du læse i denne tråd
Og nu skal du så lære en vigtig færdighed: at installere programmer
Installation af programmer: meget let - men anderledes end i windows eller mac
Når man kommer fra et andet styresystem, så er man vant til at programmer skal downloades fra en lang række forskellige websites.
Det må på det bestemteste frarådes at man gør det, når man bruger Ubuntu. Det kan kun give problemer.
Mange af de problemer som brugere på forum er stødt ind i, skyldes at de har prøvet på hente programmer selv. Og der kommer en del spørgsmål af typen: jeg har hentet sådan-og-sådan en fil, hvordan skal jeg installere den? Svaret er i almindelighed: det skal du ikke!
Installationen af programmer i Ubuntu foregår på en hel anden og meget lettere måde. Og en måde som sikrer at ikke alene systemet, men alle installerede programmer altid er opdaterede.
Programmer som kan bruges af Ubuntu og som er gennemprøvede ligger som pakker (med efternavnet *.deb) i de såkaldte repositories - på dansk: softwarekilder og skal hentes der fra.
Det kan man gøre på flere måder:
[*] Ved at bruge Programmer > Softwarecenter
Det må siges at være standardmetoden. Softwarecenter er inddelt i en lang række programkategorier, som man kan åbne for at se, hvad der findes til at løse bestemte opgaver. Ellers er søgefeltet et nyttigt redskab: indtast programnavn eller nøgleord (måske på engelsk), så får du vist de programmer som svarer til din søgning. Selve installations- afinstallations-proceduren er selvforklarende.
[*] Ved at bruge System > Administration > Synaptic-pakkehåndtering
Er lidt mere specialiseret. De samme programmer som findes i Softwarecenter kan installeres gennem Synaptic, men det har nok sin største funktion hvis man bliver stillet over for at programmer melder om 'uopfyldte afhængigheder'. De kan ofte løses ved installation af de nødvendige filer gennem Synaptic.
I Synaptic bliver man straks bedt om sin adgangskode. Det er den samme som den man logger ind med. Og når den er korrekt angivet har man adgang til en omfattende samling programmer (knap 27.000).
Her kan man også søge inden for en lang række kategorier, og man kan lave frisøgningstekst.
I Synaptic klikker man på boksen før programnavnet og kan så vælge at markere til installation, geninstallation, opgradering, fjernelse eller fuldstændig fjernelse. Når man markerer et program kan det ske at man får at vide at man samtidig skal fjerne eller installere en række andre pakker, som det pågældende program er afhængigt af. Man kan så gennemse listen og vælge om man stadig ønsker at installere programmet. Når man har afsluttet sine valg, klikker man på Anvend, og så kører processen helt af sig selv.
[*] Installation ved hjælp af Programmer > Tilbehør > Terminal
Det er en metode som mange Ubuntu-brugere med en vis erfaring holder af at bruge. Der er to installations-programmer, som hver har deres tilhængere. Det ene er apt-get og det andet er aptitude. Da jeg mener at aptitude indebærer flest fordele, så bruger jeg det som eksempel her.
Desværre installeres aptitude fra og med Ubuntu 10.10 ikke som standard, så det kan anbefales at man gør det selv, da mange guides bruger aptitude frem for apt-get. Installer med kommandoen
Kode: Vælg alt
sudo apt-get install aptitude
Man bliver bedt om password. Det er det samme som det man logger ind med. Det bliver ikke markeret i terminalen at man skriver det - markøren flytter sig ikke. Men inputtet modtages alligevel. Man trykker på <enter> for at bekræfte, og så kører installationen af sig selv.
For at installere programmer med aptitude skriver man en kommando som ser sådan ud
Kode: Vælg alt
sudo aptitude install PROGRAMNAVN
Om aptitudes mange muligheder kan du se mere her
Der er lidt mere om forholdet mellem de forskellige installationsmuligheder i denne tråd
Fejlmeldinger som du kan møde - og hvad du gør ved dem
[*] Kunne ikke opnå låsen
Man skal kun bruge én af installationsmulighederne ad gangen. Har man f.eks. Programmer tilføj/fjern åben og så prøver at køre installation via Synaptic eller terminalen, får man en fejlmelding som ser sådan ud:
E: Kunne ikke opnå låsen /var/lib/dpkg/lock - open (11 Resource temporarily unavailable)
E: Unable to lock the administration directory (/var/lib/dpkg/), is another process using it?
Løsningen er at lukke installationsprogrammerne, så der kun er ét af dem i brug.
[*] you must manually run 'dpkg --configure -a'
En anden fejlmelding som kan komme under installationen er:
dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem.
Det indikerer en fejl i forbindelse med softwarekilderne. Løsningen er at åbne en terminal og køre flg. kommando:
Kode: Vælg alt
sudo dpkg --configure -a && sudo aptitude update
Installationsmetoder som du sjældent vil få brug for
[*] Installation af *.deb-pakker
Det kan undtagelsesvis hænde at man kan få brug for at installere et program, som ikke ligger i softwarekilderne. Her anbefales det at man bruger sin sunde fornuft og kun vælger pakker fra websites som man har tillid til. Det kan f.eks. være printerdrivere fra en producent. Her vælger man pakken. Når så dialogboksen popper op, skal man vælge 'åbn med gdebi', og herefter installer.
[*] Installation af *.rpm-pakker
Endnu mere undtagelsesvis kan det ske at man får brug for at installere *.rpm-pakker.
Her er der en anvisning på det.
Og husk så lige at lade være med at downloade programmer fra alle mulige mærkelige websites!
Fintuning af systemet
Ubuntu giver en høj grad af frihed til at man sætter systemet op efter egne ønsker. Det kører godt med standardinstillingerne, men det er ikke svært at foretage ændringer som skræddersyr Ubuntu efter ens egne behov. En del af det kræver at man går ind og manuelt ændrer på indstillinger - og der findes mange anvisninger på dette, også her i forum. Hvis man ved hvad man gør, så er gconf-editor et stærkt redskab. Men også med mindre indsigt i systemopsætning kan man komme langt. Der findes to virkelig gode redskaber som sætter en i stand til at foretage mange nyttige ændringer. Ubuntu tweak kan installeres, hvis man først tilføjer softwarekilden med kommandoen
Kode: Vælg alt
sudo add-apt-repository ppa:tualatrix/ppa
Kode: Vælg alt
sudo aptitude install ubuntu-tweak
Ailurus kaldes 'a simple application installer and gnome tweaker' - men det skal man ikke misforstå! Den er enkel at bruge, men giver et utal af muligheder, både hvad angår systemoplysninger, installation og tweaking af indstillinger. Desuden kan man foretage systemoprydning og backup af indstillinger, og man får gode råd om nyttige ændringer. For at installere Ailurus skal man tilføje softwarekilden med
Kode: Vælg alt
sudo add-apt-repository ppa:ailurus/ppa
Kode: Vælg alt
sudo aptitude install ailurus
Systemoprydning og backup
Ubuntu er et utrolig stabilt system. Men selvfølgelig kan man få det til at gå ned. Så derfor: tag regelmæssig backup. Og hold systemet pænt ryddet op. Det er ikke svært, og der findes gode redskaber til det.
Der findes et indbygget systemoprydningsprogram i System > Administration > Systemoprydning. Det er udmærket, så længe man er opmærksom på at programmet foreslår afinstallation af programmer der ikke er hentet fra Ubuntus eget pakkesystem. Så har man programmer, der er installeret på anden vis, og som man vil beholde, så skal man fjerne hakket ud for deres navne inden man kører oprydningen. Har man én gang undtaget dem fra oprydningen, så forbliver de skjult og får lov til at blive, indtil man aktivt vælger at de skal afinstalleres. Som nævnt ovenfor er der også gode oprydningsfunktioner i Ubuntu tweak og ailurus.
Af backup-programmer med en grafisk brugerflade kan jeg anbefale Luckybackup og Backintime (i den rækkefølge), som begge kan installeres gennem Softwarecenter.
Man kan også selv konstruere tilpassede scripts til oprydning og backup, som det f.eks. vises i denne guide
For at komme videre
Har du problemer som du ikke kan løse, eller har du gode råd til andre, så er Forum her jo et godt sted at tage fat. Kig efter under Guides og How'tos, brug søgefunktionen - eller skriv et indlæg i det relevante underforum. Der er også ofte hurtig hjælp at hente på#ubuntu-dk irc-kanalen.
Og så er der startet en tråd med gode links som du også kan have glæde af at kigge på.