Code of Conduct / kodeks for opførsel

Nyheder og annonceringer kan læses her. Alle nye brugere bør starte med at læse vejledningen herinde.
Pihl
Indlæg: 1045
Tilmeldt: 13. sep 2006, 15:35
IRC nickname: mpih
Geografisk sted: Århus

Code of Conduct / kodeks for opførsel

Indlæg af Pihl »

Ubuntudanmark.dk's opførsels kodeks

Dette er en tilrettet version af Ubuntu-fællesskabets ”Code of Conduct” ( http://www.ubuntu.com/community/conduct ). Hvis du ønsker at underskrive Ubuntu fællesskabets officielle opførselskodeks kan du underskrive Canonicals dokument her ( https://launchpad.net/codeofconduct/1.0.1 )

Ubuntu er et afrikansk koncept der betyder ”menneskelighed overfor andre”. Det er ”troen på et universelt bånd, der skaber kontakt mellem alle mennesker, ved at dele”. De samme ideer er centrale, i den måde, hvorpå Ubuntu-fællesskabet samarbejder. Medlemmer af Ubuntu fællesskabet har brug for at kunne samarbejde effektivt, og dette opførsels-kodeks er grundreglerne for samarbejdet.

Vi valgte navnet Ubuntu for denne distribution, fordi vi tror at det på bedste måde beskriver ønsket om at dele og samarbejde, hvilket er hjertet i Open Source bevægelsen. I ”Fri Software” verdenen, samarbejder vi på basis af frivillighed, for at lave software, der kan gavne alle. Vi forbedrer det arbejde, andre har gjort, som vi har modtaget uden modkrav, og deler derpå vores forbedringer med andre, på samme vilkår.

Dette samarbejde er afhængig af gode relationer mellem udviklere. For at nå dette mål, er vi blevet enige om følgende opførsels-kodeks til at hjælpe os med at definere den måde vi ønsker, at samarbejde skal være i Ubuntu samfundet.


Grund regler

Dette opførsels-kodeks dækker din opførsel som et medlem af Ubuntu-fællesskabet, i hvilket som helst forum, mailing liste, WIKI, hjemmeside, IRC-channel, install-party, offentlig møde eller privat korrospondence.


Vis omtanke

Dine svar på forum vil blive brugt af andre og du vil modsat være afhængig af hjælp til dine spørgsmål. Ethvert svar du giver, kan blive brugt af andre, og vi forventer, at du tager disse forbehold med i betragtning, når du svarer på et indlæg. Hvis du er i tvivl om det så skriv det.

Skriv konkrete overskrifter på dine indlæg. Overskriften ”problemer med Nvidia grafik” er bedre end ”HJÆÆÆÆÆÆLP”. Husk at tjekke efter om der ikke ligger et tidligere svar på tilsvarende spørgsmål. Har du gjort dit forarbejde bliver hjælpen bedre.

Tal ordentligt. Der er mange brugere på forum og de kommer fra alle aldersgrupper og samfundslag. Kig dine indlæg igennem en ekstra gang, før du sender dem. Er det et ordentligt sprog? Er der mange slå/stavefejl (der er automatisk stavekontrol i Firefox)? Har du husket at sætte komma og punktum? Det vil være ærgerligt, hvis det er ens sprogbrug, der får andre brugere til at opgive eller ignorere ens spørgsmål.


Vis respekt

Ubuntu samfundets medlemmer behandler hinanden med respekt. Alle kan komme med værdifulde bidrage til Ubuntu. Vi er måske ikke altid enige, men uenighed er ikke en undskyldning for dårlig opførsel og dårlige manérer. Vi oplever alle sammen frustrationer nu og da, men vi kan ikke tillade, at den frustration blive til et personligt angreb. Det er vigtigt at huske på, at det ikke er produktivt at være en del af et fællesskab, hvor folk ikke føler sig tilpas, eller føler sig truede. Vi forventer, at medlemmer af Ubuntu-fællesskabet viser respekt, når man er i kontakt med bidragyder og med andre Ubuntu brugere. Dette gælder også personer udenfor Ubuntu projektet.


Vær samarbejdende

Ubuntu og Fri Software handler om at samarbejde. Samarbejde reducerer dobbeltarbejde i ”Fri Software” -verdenen og den forbedrer kvaliteten af den software der produceres. Hvis du har opdaget en smart ting eller ved hvordan man gør noget så lav en guide, eller vær med til at gøre de eksisterende guides bedre.


Konsulter andre når du er uenig.

Uenighed, politisk og teknisk, opstår hele tiden. Og Ubuntu-fællesskabet er ingen undtagelse. Det vigtigste mål er ikke at undgå uenigheder, eller forskellige syn på en sag, men at løse udfordringer konstruktivt. Hvis du ikke kan finde en løsning her på forum kan du søge hjælp på http://www.ubuntuforums.org ved at registrere dig der. Du er en del af et verdensomspændende projekt og der er mange i det verdensomspændende Ubuntu-fællesskab.


Når du er usikker – så spørg om hjælp

Ingen ved alting. Lige som det ikke forventes, at nogen er perfekt i Ubuntu-fællesskabet. Når man stiller spørgsmål, undgår man mange problemer, så vi opmuntrer til at spørge sig frem. De som bliver spurgt er normalt forstående og hjælpsomme. I midlertidigt bør du, når du stiller spørgsmål sørge for at stille det i det rette forum. Off-topic spørgsmål og ikke relevante indlæg kan forringe en produktiv diskussion og i værste fald ødelægge og stoppe den.

Velkommen til Ubuntudanmark.dk

Dokumentet er oversat og tilpasset (link) ubuntudanmark.dk af: Thomas Jensen, fredericia a.k.a. thj01