Begrænsninger i partitionstabellen

Har du en guide til en funktion eller et program? Har du tips og trick, som du gerne vil dele med andre? Post dem her.
Brugeravatar
NickyThomassen
Admin
Indlæg: 3652
Tilmeldt: 5. mar 2010, 19:58
IRC nickname: nicky
Geografisk sted: 192.168.20.42

Begrænsninger i partitionstabellen

Indlæg af NickyThomassen »

Det sker desværre oftere og oftere at der dukker spørgsmål op i forum om hvordan man installere Ubuntu på en ny bærbar, og senest er BrittaP løbet panden mod muren:
https://ubuntudanmark.dk/forum/viewtopic.php?f=2&t=14296

Den partitionstabel alle nye bærbare bliver leveret med ligger i "Master Boot Record" (MBR), og er oprindeligt udviklet i en tid hvor harddiskes plads ikke var i GiB og MiB, men KiB. Den har nu 2 begrænsninger:

Der er kun plads til 4 primære partitioner, og
Harddisken/partitionerne må ikke overstige 2TiB.

Det er især det første punkt der giver problemer, da producenterne og Microsoft kan finde på at gøre følgende:
1 primære: Genoprettelsesværktøjer
2 primære: Windows Bootdisk
3 primære: C-drev til Windows
4 primære: D-drev til data

Istedet for at bruge en primær partition, understøtter partitionstabellen faktisk noget der hedder udvidet partitioner, og i den udvidet partition (som tager én primær-partitions plads) kan man så oprette det antal partitioner man måtte have brug for. Derfor er den eneste løsning hvis man vil installere Ubuntu, at slette en af de 4 primære partitioner, men dette skal gøres med omtanke.

Har man ikke fået Windows på CD sammen med computeren og sletter partitionen med genoprettelsesværktøjerne, risikere man at miste sin kopi af Windows.

Det er derfor en individuel sag hvilken partition der bør blive slettet, og man skal være forsigtig med at slette partitioner da alt der ligger på dem ikke kan gendannes. Værktøjer som mkfs er gode til formålet, men pas på med at følge guides hvor de er nævnt, da selv meget små fejl kan ødelægge alt.

For 2TiB grænsen understøtter Linux "GUID Partition Table" (GPT), der ikke har de samme begrænsninger som MBR. Dels er antallet af tilladte partitioner højere, og den maksimale drevstørrelse er 2ZiB. De præcise værdier afhænger i sidste ende af det filsystem der bliver brugt på en GPT-formateret partition, da NTFS-filsystemet fx er begrænset til 2TiB ligemeget hvad. ext4, standard fil-systemet i Ubuntu, understøtter på den anden side 1EiB store partitioner.

Bruger man kun Linux kan man roligt formatere sit/sine dreve med GPT, men har man også Windows på computeren skal man være varsom da Windows fx ikke nødvendigvis kan boote fra et drev med GPT (det kommer an på opsætningen). Er Windows nyere end Vista/7, 64bit og først startet, kan det ifølge Microsoft godt bruge harddiske formateret med GPT (ligemeget hvilken opsætning der er brugt).

Jeg håber det kan kaste lidt lys over problematikken omkring partitionstabeller. Som altid, skulle der mangle noget eller være noget der ikke bliver forklaret, eller være endnu, være fejl i det jeg har skrevet, så efterlad gerne en kommentar :)

Hilsen Nicky

Lidt uddybende læsning for den nysgerrige (det hele er desværre på engelsk):
Wikipedia om MBR
Wikipedia om GPT
Wikipedia om ext4-filsystemet
Wikipedia om NTFS-filsystemet
Wikipedia om Binære præfiks'
Microsoft om GPT i forbindelse med Windows
Brugeravatar
Kurt Christensen
Indlæg: 2246
Tilmeldt: 12. feb 2011, 13:22
IRC nickname: How to be me

Re: Begrænsninger i partitionstabellen

Indlæg af Kurt Christensen »

hvis man har en W7-cd er det smarteste man kan gøre vel at formatere og lægge W7 som ny-installation, så er alle muligheder vel åbne?
Når lejligheden byder sig.
Brugeravatar
NickyThomassen
Admin
Indlæg: 3652
Tilmeldt: 5. mar 2010, 19:58
IRC nickname: nicky
Geografisk sted: 192.168.20.42

Re: Begrænsninger i partitionstabellen

Indlæg af NickyThomassen »

Hvis du har cd'en med Windows betyder det ikke så meget, for hvis det går galt kan man bare starte forfra med Windows og Ubuntu. Men hvis man køber en computer med Windows forudinstalleret, er det ikke altid at man får cd'en, så skal Windows gendannes fra harddiskens partition med gendannelsesværktøjer. Men hvis du har slettet den, så er det svært.

Hilsen Nicky
Brugeravatar
Kurt Christensen
Indlæg: 2246
Tilmeldt: 12. feb 2011, 13:22
IRC nickname: How to be me

Re: Begrænsninger i partitionstabellen

Indlæg af Kurt Christensen »

TitanusEramius skrev:Hvis du har cd'en med Windows betyder det ikke så meget, for hvis det går galt kan man bare starte forfra med Windows og Ubuntu. Men hvis man køber en computer med Windows forudinstalleret, er det ikke altid at man får cd'en, så skal Windows gendannes fra harddiskens partition med gendannelsesværktøjer. Men hvis du har slettet den, så er det svært.

Hilsen Nicky


nu tænke jeg mere på om ikke man slap for fremtidige problemer hvis man startede med at formatere (indbefattet at genoprettelses-cd følger med) men det skulle ikke undre om genoprettelse-cd-en genopretter med låste partioner?
men hvis man kan låne en original-cd kan man vel bruge denne, og så bare bruge pc-ens licenskode til W7?

nb
jeg har selv pøvet at stå med disse begrænsninger, ikke sjovt når systemet har kørt i lang tid :evil:
Når lejligheden byder sig.
Claus Henriksen
Forfatter
Indlæg: 794
Tilmeldt: 21. jan 2007, 17:45
Geografisk sted: Christianshavn

Re: Begrænsninger i partitionstabellen

Indlæg af Claus Henriksen »

Jeg kan anbefale, at man tager en kopi af harddisken inden man går igang. Clonezilla er perfekt til dette - og gratis :-) Det tager en times tid men er også godt givet ud, hvis man f.eks. får brug for at gen-etablere original produktet ifbm. reparationer.
Så kan med sindsro fjerne uønskede, overflødige partitioner på harddisken, for man kan jo genskabe dem, hvis nødvendigt.
Claus Gårde Henriksen / Jeg bruger ikke Ubuntu / Debian Stable 12