Når man snakker om fri software, er der det man kalder de fire grundlæggende friheder; fire ting der skal være til stede, for at man kan kalde det fri software. De blev oprindeligt fremlagt af RMS (Richard M. Stallman), og er blevet præsenteret i flere former siden. Dette er de fire former for frihed, som defineret af FSF (Free Software Foundation):
- Friheden til at køre programmet til ethvert formål (frihed 0).
- Friheden til at studere, hvordan programmet virker og forandre det til dine behov (frihed 1). Adgang til program-koden er en betingelse for dette.
- Friheden til at redistribuere kopier, så du kan hjælpe din nabo (frihed 2).
- Friheden til at forbedre et program og udgive dine forbedringer til offentligheden, så hele samfundet har gavn af det (frihed 3). Adgang til program-koden er en betingelse for dette.
Ubuntu er ikke fri software, i følge den definition. Så den letteste metode, til at få et 100% frit operativ system, ville være slet ikke at anskaffe sig Ubuntu i første omgang. Hvis det er den metode man ønsker, men man stadig gerne vil have et system, der mere eller mindre ligner Ubuntu, vil gNewSense være et godt sted at starte. Den nuværende udgivelse er baseret på Ubuntu 8.04 (Hardy Heron), og er 100% fri for lukket software, både i repositories'ne og i installationen. Men det er ikke det, denne guide handler om. Denne guide handler om, hvordan du kan undgå proprietært software på din Ubuntu installation.
OBS: Jeg vil gøre opmærksom på, at der vil være ting, der ikke vil virke, når du udelukkende bruger fri software. Mange Flash applikationer og video-afspillere vil ikke virke, da de baserer sig på lukket teknologier. Hvis du afhænger af proprietær software, vil jeg anbefale, at du laver backup af alt, eller opretter en sekundær partition til at afprøve guiden på, før du fjerner al din lukkede software.
Første trin: Linux
Den Linux kerne, som bliver installeret med Ubuntu er ikke fri. Den indeholder såkaldte "binary blobs", firmware hvor kildekoden ikke er tilgængelig. Men du behøver ikke at blive bange, det kan løses relativt nemt. På følgende side, kan du finde de nødvendige pakker, for at erstatte din ikke-frie kerne, med en 100% Linux kerne (32-bit): http://aligunduz.org/gNewSense
Har du 64-bit, burde følgende pakker virke (har ikke testet dem):
http://archive.trisquel.info/trisquel/p ... _amd64.deb
http://archive.trisquel.info/trisquel/p ... _amd64.deb
(Taget fra Trisquel GNU/Linux.)
Andet trin: Software kilder
Ubuntu tillader, at du installerer lukket software, gennem deres repositories. Dit bedste bud på at forhindre dette, er at slå de repositories, der indeholder den lukkede software fra: Gå ind i System -> Administration -> Softwarekilder (Software Sources). slå alt bortset fra main og universe fra.
Tredje trin: Firefox
Slet Firefox. Firefox, Mozilla og Thunderbird (+mere) er "restriktive" varemærker, og Firefox indeholder proprietært grafisk materiale, der gør, at det ikke er 100% fri software.
Der er mange andre glimrende alternativer, men hvis du dog stadig ønsker Firefox's funktionalitet, så er IceCat (tidligere kendt som IceWeasel) det bedste bud. For at installere IceCat, skal du tilføje følgende repositories (fra GNU projektet):
Kode: Vælg alt
deb http://gnuzilla.gnu.org/download/debian deltah-icecat universe main
deb-src http://gnuzilla.gnu.org/download/debian deltah-icecat universe main
Derefter skal du skrive i terminalen:
Kode: Vælg alt
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install icecat
For at tilføje et menupunkt, skal du gå ind i System -> (Preferences) -> Hovedmenu (Main Menu) og tilføje et nyt punkt, under Internet. Her skriver du:
Kode: Vælg alt
Type: Applikation (Application)
Navn: GNU IceCat
Kommando: icecat %u
Kommentar: GNU IceCat Web Browser
Download dette billede, og læg det i en mappe, som du ikke har planer om at rykke, og sæt menupunktets billede, til at pege på det billede, du lige har hentet.
Fjerde trin: Flash og Java
Hvis du ikke allerede har gjort det, skal du fjerne de proprietære Flash og Java pakker, som bliver foreslået, når du bruger Firefox. Åbn en terminal og skriv:
Kode: Vælg alt
sudo apt-get remove flashplugin-nonfree sun-java6-jre sun-java6-jdk sun-java6-plugin sun-java6-bin
(Skriv endelig, hvis jeg har glemt noget her, kan ikke tjekke lige nu)
Derefter installerer du Gnash, OpenJDK og IcedTea:
Kode: Vælg alt
sudo apt-get install mozilla-plugin-gnash icedtea-gcjwebplugin mozplugger
Derefter linker vi OpenJDK/IcedTea, Totem og PDF-læser til IceCat:
Kode: Vælg alt
sudo ln -s /usr/lib/jvm/java-6-openjdk/jre/lib/i386/gcjwebplugin.so /usr/lib/icecat-3*/plugins/
sudo ln -s /usr/lib/totem/gstreamer/libtotem-complex-plugin.so /usr/lib/icecat-3*/plugins/
sudo ln -s /usr/lib/mozilla/plugins/mozplugger.so /usr/lib/icecat-3*/plugins/
Til at se YouTube videoer, virker Gnash pt. ikke. For at gøre op med dette, er der lavet et Greasemonkey script (en udbygning på IceCat), der tillader at se og downloade YouTube videoer. Åbn IceCat og hent Greasemonkey herfra:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/748
Genstart IceCat. Derefter installerer du Greasemonkey scriptet herfra:
http://userscripts.org/scripts/show/38074
Femte trin: Undgå lukket software!
Dit system er nu (forudsat, at du ikke har installeret lukket software på forhånd), mere eller mindre fuldkommen frit. Men det vil det ikke nødvendigvis altid være. Når Canonical kommer med en ny Linux kerne i deres opdateringer, vil den (højst sandsynligt) indeholde lukket software. Der er to løsninger på dette, enten at lade være med at installere opdateringerne eller manuelt sætte GRUB til at boote op med din frie Linux kerne: Skrev i terminal:
Kode: Vælg alt
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
Find det sted hvor der står: ## ## End Default Options ##. Der vil du se en række linjer, hvor der står title, root, kernel og initrd (og måske quiet). Aflæs positionen for linux-libre (libre-fshoppe) kernen (antallet af pladser fra toppen (bemærk, den første på listen er 0)), og find nær toppen af filen det sted hvor der står "default", samt et tal ud for. Ændr tallet til den position du har aflæst og gem filen.
- Sakse "Don S" Dalum