Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Bidrag til Projektet Ubuntu - her koordinerer vi noget af arbejdet.
Lhademmor
Indlæg: 53
Tilmeldt: 2. dec 2007, 23:53
IRC nickname: ligemeget
Geografisk sted: /home/sent faxes/porn

Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af Lhademmor »

Okay folkens, nu skal der brainstormes :shock:
Vi er interesserede i at flere danskere skal bruge Ubuntu - både i erhvervsøjemed og også privat. Denne tråd fokuserer på den private sektor.

Lad os prøve at skitsere hvor vi skal sætte ind for at styrke udbredningen af Ubuntu i Danmark. Jeg starter - her har jeg delt min brainstorm op i to kategorier: Dem der har med oversættelse at gøre, og dem der ikke har. Listen er prioriteret efter min bedste overbevisning.

Om oversættelse:
A1: Oversættelse af Ubuntu-specifikke funktioner/dokumentation
A2: Oversættelse af GNOME-programmer/dokumentation
A3: Oversættelse af KDE-programmer/dokumentation
A4: Oversættelse af andre programmer/dokumentation
A5: Oversættelse af UWN/UUN
A6: Tættere samarbejde mellem Ubuntu-frivillige oversættere og dansk-gruppen

Om alt det andet:
B1: Bedre dokumentation på dansk
B2: Mere systematisk og overskuelig opsætning af guides/HowTos
B3: Redesign af Ubuntudanmark.dk
B4: Tættere samarbejde mellem Ubuntudanmark.dk og det danske LoCo-team
B5: Associer ubuntu-dk-postlisten med Ubuntudanmark.dk
B6: Knus forhindringer
B7: Livesupport
B8: Man myterne i jorden
B9: Bedre dækning af danske Linuxnyheder
B10: Mere reklame!
B11: Mere IRL
B12: Bedre integrering af danske frivillige i udviklingen af Ubuntu

og nu en uddybning af mine punkter:

Om oversættelse:
A1: Oversættelse af Ubuntu-specifikke funktioner
Ja, denne her burde være åbenlys: Jvf. Launchpad er Ubuntu langt fra at være oversat til dansk. Bare se gutsy, hvor flere af funktionerne i opdateringshåndteringen, sprogunderstøttelsen, ja selv menuerne stadig stod på engelsk! Dette er det (ifølge mig) absolut vigtigste sted at sætte ind oversættelsesmæssigt - vi skal have Ubuntu 100% dansk før vi rigtig kan begynde at præsentere os som et reelt alternativ til det meget oversatte Microsoft Windows.

A2: Oversættelse af GNOME-programmer/dokumentation
Dette er egentlig lidt i forlængelse af A1. Størstedelen af de installerede programmer i Ubuntu stammer fra GNOME, og GNOME-oversættelser importeres for det meste direkte ind i Ubuntu (der er dog nogle undtagelser). Mens dansk-gruppen indtil videre har gjort et flot stykke arbejde med at holde oversættelserne af de centrale programmer opdaterede, er dokumentationen i sørgeligt forfald. Det betyder, at hvis du har problemer med et program, bliver du nødt til at læse hjælpefilen på engelsk, hvor de danske funktioner jo også bliver benævnt med engelske navne - og det er ihvertfald langt fra optimalt!
Bortset fra dokumentationen er der i øvrigt også andre programmer og GNOME-ting der kan oversættes, men de er ikke umiddelbart lige så vigtige som dokumentationen.
Link til oversættelsesstatus for GNOME til dansk

A3: Oversættelse af KDE-programmer/dokumentation
Præcis det samme som A2, bare med Kubuntu og KDE. Jeg har ikke det store overblik over hvad status er, men det er vel ligeså vigtigt...
Link til oversættelsesstatus for KDE4 til dansk. Programmer, dokumentation

A4: Oversættelse af andre programmer/dokumentation
F.eks. programmer til Xubuntu, eller noget helt fjerde. Det er også vigtigt, naturligvis.

A5: Oversættelse af UWN/UUN
intEx skrev:Det handler jo ikke kun om sproget. Selvfølgelig kan klart de fleste Ubuntu-brugere (som alle andre danskere) engelsk og derfor læse nyhedsbrevet på engelsk. Men, pointen er lige så meget at danne et fællesskab omkring Ubuntu. Den eneste grund til, at det er muligt for ikke-nørder at skifte fra Windows til Ubuntu i dag er netop pga. det kæmpe community som hjælper ved at guide (IRC, fora etc.), lave dokumentation osv.
Det community vil uden tvivl blive mere afslappet og optimalt, hvis det foregår på modersmålet. Nøjagtig som med ubuntudanmark.dk handler det om at skabe kammeratlige rammer omkring det at være Ubuntu-bruger, så man aldrig føler, at man sidder med et uløseligt problem selv! Det er ganske enkelt bare endnu et forsøg på at gøre det danske Ubuntu-miljø mere organiseret og integreret.


A6: Tættere samarbejde mellem Ubuntu-frivillige oversættere og dansk-gruppen
Dette er bare supplerende. Hvis nogen her er interesserede i sådan for alvor at give sig i kast med oversættelse af GNOME eller KDE eller andet, så tilmeld dig gerne postlisten og introducer dig selv. Jeg er selv medlem.

Om alt det andet:
B1: Bedre dokumentation på dansk
Denne her er vist også logisk: Skridtet Windows --> Linux er (stadig) et meget stort et, og vi skal sikre os at vi har en masse dokumentation som brugere nemt kan finde - og ikke udelukkende henvise til IRC-kanalen (selvom den jo også er en god ide). Normalt ville jeg henvise til wikien, men Ubuntus MoinMoin-wiki er så fucked up dårlig, at jeg mest af alt har lyst til at foreslå at vi opretter vores egen MediaWiki, evt. via Wikia, og går i gang fra en ende af.

B2: Mere systematisk og overskuelig opsætning af guides/HowTos
Som B1. Et forum virker bare ikke som et optimalt sted at ordne den slags... Personligt synes jeg at en wiki ville fungere bedre. Også nemmere at opdatere.

B3: Redesign af Ubuntudanmark.dk
Ja. Ubuntudanmark er en fed side, ingen tvivl om det, men vi skal bevæbne den til når vi for alvor 'går i krig'. Vi kunne eksempelvis overveje at negle det officielle ubuntu-theme, ligesom italienerne har gjort.

B4: Tættere samarbejde mellem Ubuntudanmark.dk og det danske LoCo-team
Vi har et LoCo Team kaldet 'ubuntu-dk', men hvad relationen til ubuntudanmark egentlig er, er der mange (mig selv inklusive) der har lidt svært ved at finde ud af... Og hvis der ikke er en, så bør den oprettes, for der er jo flere folk der går igen på begge sider, og sådan.

B5: Associer ubuntu-dk-postlisten med Ubuntudanmark.dk
I forbindelse med B4.

B6: Knus forhindringer
Mange har generelle betænkeligheder ved at skifte til Linux, det bør B8-B10 tage sig af, men nogle har også konkrete showstoppers, som gør at de ikke kan skifte. En kammerat har behov for at computeren skal kunne fungere med TI Interactive (Windows-only) eller noget med lignende funktionalitet - kan han køre det gennem Wine, findes der andre lige så gode Linux-programmer, eller skal han helt glemme alt om Linux? Jeg selv har et Creative X-Fi-lydkort, som Creative ikke har udviklet nogle Linux-drivere til (før i denne måned, faktisk..) - findes der alternative drivere til mig (ja det gør der - OSS understøtter fint) eller skal jeg glemme alt om Linux, og sidde og kode iTunes til Jorden går under?
Dette er den slags spørgsmål som vi bør få et overblik over. Er der nogle ting som fraholder større mængder interesserede i at afprøve Linux? TI-problemet afholder måske interesserede studerende, mens X-Fi-problemet går ud over en stor gruppe, der har investeret i pimpede lydkort. Derfor: Lad os få et overblik over "Hvad skal der til før du ville give Linux en chance" - and then make it happen! :wink:

B7: Livesupport
Logisk. Vores IRC-support fungerer egentlig meget godt, omend det langtfra er altid man får svar lige hurtigt (eller overhovedet for svar) - men det skal nok komme med tiden, no sweat!
Derudover kunne man overveje at tilbyde live-support via IM-tjenester som MSN Messenger eller Jabber. Det er min erfaring at mange af uransagelige årsager er mere trygge ved denne form for hjælp - måske fordi den virker mere direkte og fokuseret end IRC, hvor det jo fyger rundt med kommentarer om alt muligt. Det kan vel lidt sammenlignes med forskellen mellem at stå midt i en folkemængde og diskutere et problem, og så finde et stille hjørne hvor man bedre kan høre hinanden.

B8: Man myterne i jorden
Nej, Linux er ikke kun for nørder. Ja, Linux er meget nemt. Nej, Linux er ikke noget DOS-værk, det har flotte skriveborde. Nej, open source gør ikke Linux mindre sikker end Windows - tværtimod. Alle den slags ting skal vi finde frem - og slå ihjel!

B9: Bedre dækning af danske Linuxnyheder
Alle kender Windows - ikke alle kender Ubuntu. Dette blev for mig eksemplificeret ved at jeg på min højskole blev spurgt af flere begejstrede hvor jeg dog 'havde fået Vista fra?', og jeg så stille og roligt måtte forklare dem at det ikke var Vista, men gutsy. :P Det optimale ville være hvis Ubuntu, Fedora, SUSE, Debian og resten af den pukkelryggede familie satte sig tungt på sendefladen, men indtil videre må 'bare' sørge for at få en dækning der er så bred og omfattende som muligt således at jeg en dag kan risikere at blive ringet op af min moster, som siger at hun har hørt noget om at 'noget der hedder Linux er mere sikkert end det hun kører nu' og hvad det nu er for noget.

B10: Mere reklame!
B9 tilføjet Ubuntu-specifikke ting og fokus på Ubuntudanmark. Stickers, plakater, bannere, alting ville være en god ide.

B11: Mere IRL
IRL-arrangementer er en god ide, så folk kan se hvor skræmmende almindelige vi er (well... nogle af os :P )

B12: Bedre integrering af danske frivillige i udviklingen af Ubuntu
Kort sagt: Vi skal have en dansk "Get involved"-sektion, måske indeholdende et par af ovenstående punkter?

Det var en meget meget lang smøre, så jeg håber på en solid diskussion!
sjh
Indlæg: 11
Tilmeldt: 20. apr 2008, 19:24

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af sjh »

B7: Livesupport
Det kunne måske også foregår gennem Skype.
Hvorfor ? Jo som nybegynder kan det godt være svært at forklar et spørgsmål,
samt at udfør noget som en eller anden erfaren ubuntu bruger prøver at forklar.
Selv jeg som ellers kan splitte Windows ad, og samle den igen, kan have problemer.

Opdateringer:
Jeg oplever også tit at der er fejl i udførelse af opdateringer, Fx. parse af xml-file.
Sådan noget bør vel ikke ske. ? Jeg er ikke tryg ved at skifte til Linux med sådan nogle fejl

Sammenhæng:
Jeg kunne også godt tænke mig at der var en bedre sammenhæng mellem brugerstyring og programmer.
Jeg oplever programmer som ikke kan køre uden root adgang,
det er også fint nok hvis der bare var en mulighed for at køre et program med root adgang.
Fx. som i Windows hvor man højreklikke på filen og vælger Kør som.
Og så er der også lige Netværk. der er et fint deling af mapper program i Ubuntu, men er det noget som virker ?
Nej for Samba benytter åbenbart ikke den adgangskode som Ubuntu's bruger gør.

Undskyld og Tak.
Ja man kan altid finde dårlige ting at sige, men der er da også mange gode ting ved Ubuntu.
Ubuntu er nok et af de linuxer jeg har fået mest ud af, der findes næsten altid en udvej, og tilføj og fjern programmer køre skide godt nemt og smærtefri.
Tak til alle som bruger sin tid på alle os brokkehoveder.
Ubuntu desktop 7.10, ASRock 4Core1333-FullHD (Onboard ATI X1250), Intel Celeron 420 1.6@2.1, Harddisk 200 GB, 2 GB RAM
Wrapper
Indlæg: 777
Tilmeldt: 20. nov 2006, 21:04
Geografisk sted: Århus, Denmark

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af Wrapper »

Om oversættelse:
A1: Oversættelse af Ubuntu-specifikke funktioner/dokumentation
A2: Oversættelse af GNOME-programmer/dokumentation
A3: Oversættelse af KDE-programmer/dokumentation
A4: Oversættelse af andre programmer/dokumentation
A5: Oversættelse af UWN/UUN
A6: Tættere samarbejde mellem Ubuntu-frivillige oversættere og dansk-gruppen


Om alt det andet:
B1: Bedre dokumentation på dansk
B2: Mere systematisk og overskuelig opsætning af guides/HowTos
B3: Redesign af Ubuntudanmark.dk
B4: Tættere samarbejde mellem Ubuntudanmark.dk og det danske LoCo-team
B5: Associer ubuntu-dk-postlisten med Ubuntudanmark.dk
B6: Knus forhindringer
B7: Livesupport
B8: Man myterne i jorden
B9: Bedre dækning af danske Linuxnyheder
B10: Mere reklame!
B11: Mere IRL
B12: Bedre integrering af danske frivillige i udviklingen af Ubuntu


Til punkt A (ja bare oversættelse generalt) - personligt har jeg ik tid, har dog sat mig for at gå igang med det når jeg får tid, dvs tidligst 1. juli

B2:
Vi har haft en wiki oppe, og det fungerede bare ikke - det har jeg desuden nævnt lidt for mange gange. Det kan godt være du/i har god erfaring med en wiki, men der var bare aldrig nogen der lavede noget på den. Jeg synes det fungerer fint som nu, vi har en oversigt (ja altså når jeg gider at opdatere den) over de guides vi har liggende i den kategori.

B3:
Synes siden er generelt meget pæn. Og at bruge de officielle siders design synes jeg ikke om. Der vil nok komme nogle enkelte ændringer, pihl sværmer bl.a. for at vi ska ha en masse dropdownting i menuen - hvilket jeg er imod, så hellere nogle ændringer der gør at det ik er nødvendigt med de dropdowns. Derudover vil der når engang jeg har tid, blive redesignet i koden på siden.

B4:
Som nævnt tidligere til dig, så er ubuntudanmark et forum startet af nogen som ikke er associeret med det officielle Ubuntu/Canonical - Det danske LoCo team er blevet godkendt af et officielt råd/kommite, og vi har ikke noget direkte noget samarbejde mellem os - måske vil det være der en dag...

B5:
Hvordan helt præcis?

B6:
Jeg har en bog om hvordan man laver drivere til linux - den må du da godt låne/få hvis du lover mig at knuse driver-forhindringerne ;) - hvilket så er nemmere sagt end gjort...

B7:
Det er uhyre sjældent man støder på folk der virkelig vil lave så meget gratis arbejde at man kan få lige netop det til at køre rundt. på et par af ubuntu-dks møder har vi dog snakket om noget mentorordning osv.

B8:
https://ubuntudanmark.dk/fakta/

B9:
Det kræver fok og engegement, men mon ik det en dag det vil være bedre dækket...

B10:
Det kræver fok, engegement og kapital...

B11:
http://blackcave.dk/blog.php/37 (uh reklame hehe)
De forskellige LUGs holder ofte noget...

B12:
Her er da en god start? viewforum.php?f=16
Men ja det kræver også folk...
Billede

Billede
Pihl
Indlæg: 1045
Tilmeldt: 13. sep 2006, 15:35
IRC nickname: mpih
Geografisk sted: Århus

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af Pihl »

Jeg synes det her er en kanon fed post, ligesom jeg også synes der kom noget konstruktiv kritik i oversættelsestråden, som kan bruges fremadrettet.

Jeg vil meget gerne komme med nogle lidt dybere kommentarer til begge post, men må ærlig indrømme, at jeg er afsindig smadret i dag, og orker det ikke lige :?

Til gengæld glæder jeg mig til at gøre det, da rigtigt meget af det i skriver, er noget som jeg allerede har tænkt over tidligere, hvordan det kan integreres på en god måde på siden, og ikke mindst hvornår det kan gøres. For jeg har hele tiden haft det sådan, at fundamentet skal være på plads, før der kan lanceres nye ting, men samtidigt skal der være så tilpas mange nye ting, at siden kan udvikle sig.

Der er efterhånden et rigtigt godt fundament omkring ubuntudanmark.dk, samt et så stærkt hold af engagerede Ubuntu aktive, at det for alvor bliver muligt at nå meget videre. Med andre ord: Vi har en strukur og organisation nu, som kan løfte meget mere, end det hidtil har været muligt. Jeg glæder mig til sammen med jer andre at drøfte planer for, hvordan og hvad vi fremadrettet kan arbejde på ;)
agger
Indlæg: 32
Tilmeldt: 23. jan 2008, 10:02

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af agger »

Jeg har en mistanke om, at noget af det, der mangler for at Ubuntu kan overtage verdensherredømmet her i Danmark, er en kommerciel infrastruktur.

Forestil jer, at et større firma overvejer at skifte til Ubuntu og frie Office-produkter mv. for at spare penge på licenser, administration osv. Hvor skal de gå hen for at få hjælp? Hvad ville vi sige til dem?

Lad os forestille os, at der er tale om en virksomhed med 100-300 medarbejdere. De skal have deres IT-folk på Unix-kursus, de skal have sat print- og filservere op til erstatning for dem i Windows-netværket, deres brugere skal have en hotline at ringe til fra otte til fire, og på serversiden skal der være hotline 24/7.

Så skal der sættes frie produkter op som erstatning for deres Exchange-servere, og alle data skal migreres. Hvis de har Office-applikationer (f.eks. regneark) baseret på VBA-script skal de omprogrammeres for at virke under Openofice.

Leverandøren skal underskrive en kontrakt, så en vis legemsdel står i flammer og hans pensionsopsparing fordamper, hvis migreringen mislykkes og man ikke kan rulle tilbage, og de penge skal han have en bankgaranti for, inden kunden vil skrive under. De fleste firmaer ville ikke kunne lave konverteringen uden denne form for hjælp - men hvem kan levere den? Penge vil typisk ikke være problemet, man er villig til at betale, hvad det koster, hvis ellers prisen er konkurrencedygtig - men for at den kan blive det, skal der jo lige være nogle leverandører.

SuperUsers kan nok levere nogle sysadm-kurser. Alt det andet kan jeg slet ikke komme i tanker om andre end IBM og Novell, der ville kunne binde an med, og de ville ikke vælge Ubuntu.

Sagt på en anden måde: Ja, Ubuntu-miljøet har brug for frivillige. Men det har også brug for kommercielle aktører, hvis man virkelig skal trænge igennem. Alt det ovenstående gælder naturligvis i lige så høj grad, hvis det er det offentlige, vi snakker om. En myndighed kunne nok ønske sig at skifte til Ubuntu, men hvem kan levere varen? Canonical kan ikke levere support på dansk. Myndighedens IT-afdeling har slet ikke ekspertise til at gøre det selv, og skabelsen af et offentligt "IT-taskforce", der kunne hjælpe offentlige myndigheder med at konvertere til fri software, ville være et stort (og dyrt) projekt i sig selv.

Og disse virksomheder og myndigheder ved jo for så vidt kun, at de har mulighed for at træffe et sådant valg, hvis de bliver præsenteret for det sammen med beregninger, der viser hvad (hvor lidt), det vil koste sammen med planer for, hvornår det kan leveres. Det vil sige, at der er brug for kommercielle aktører, og disse kommercielle aktører har brug for sælgere.

Så hvis vi virkelig vil rykke noget, er der faktisk brug for, at nogen grundlægger et firma, der lever at at supportere og implementere Ubuntu i Danmark, og at dette firma har en to-tre (gerne flere) dygtige sælgere. At skabe et sådant firma er en rigtig stor opgave, men til gengæld er der millioner at tjene, hvis det lykkes at få hul på markedet. Hvad der lige præcis skal til for at få det ved jeg desværre ikke :-)
http://www.modspil.dk/itogtech - Ubuntu, fri software, gadgets, programmer mm
http://www.modspil.dk/itpolitik - IT-politik, ophavsret, "piratkopiering" m.m.
Pihl
Indlæg: 1045
Tilmeldt: 13. sep 2006, 15:35
IRC nickname: mpih
Geografisk sted: Århus

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af Pihl »

Jeg er helt enig i, at det er nødvendigt, at der for alvor kommer kommercielle interesser i spil, før Ubuntu vokser sig virkelig stor.

Men som jeg ser det, så forholder det sig ikke sådan, at hvis der kommer kommercielle interessenter med i spillet, så vil Ubuntu sejre. Nej, hvis der kommer (succesfulde) kommercielle interessenter med i spillet, så har Ubuntu sejret.

Grunden til at jeg anlægger det synspunkt, er det fokus som Ubuntu har. For i modsætning til Novell og Red Had, som i øvrigt lige har meldt ud, at de ikke vil fokusere på desktop linux, fordi de ikke mener markedet er profitabel nok (endnu), ja i modsætning til dem fokuserer Ubuntu netop på desktoppen, og kan gøre det fordi Ubuntu er så community fokuseret.

Så hvis der kommer kommercielle interesser med ind i billedet, er det fordi Ubuntu har nået en så modenhed og så stor andel af desktopmarkedet, at der er økonomi i det for virksomheder. Og har vi, community'et, vundet. Så mangler vi bare bug #1 :)

Så set fra den vinkel er jeg enig med lhademmor, nemlig at der skal fokuseres på udbredelsen af Ubuntu, for så vil virksomhederne, de kommercielle interesser, nemlig følge efter. Det var ikke en let opgave, Mark Shuttleworth kastede sig ud i, da han besluttede sig at satse på desktop linux ;)
eitreach
Indlæg: 2478
Tilmeldt: 24. jul 2007, 19:32
IRC nickname: eitreach
Geografisk sted: København

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af eitreach »

Der findes allerede kommerciel support til Ubuntu - det tilbyder Canonical.

Ubuntu skal ikke kommercialiseres som traditionelt lukkede firmaer bag lukket softare - det der skal til, er større udbredelse - hvilket sker fra dag til dag, og så en gruppe udviklere som lytter til alle de brugere der kommer - hvilket der allerede er.

Vi er på vej, folkens.. Tålmodighed!
"A Narn heavy cruiser?!"

Fornuftig opførsel: faq.php#f00
Guide til ooh shiny: viewtopic.php?f=11&t=2189
Guide til 3d-effekter: viewtopic.php?f=11&t=4393
agger
Indlæg: 32
Tilmeldt: 23. jan 2008, 10:02

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af agger »

eitreach skrev:Der findes allerede kommerciel support til Ubuntu - det tilbyder Canonical.

Ubuntu skal ikke kommercialiseres som traditionelt lukkede firmaer bag lukket softare - det der skal til, er større udbredelse - hvilket sker fra dag til dag, og så en gruppe udviklere som lytter til alle de brugere der kommer - hvilket der allerede er.


Ja, men kan Canonical levere support i Danmark, på dansk, mener jeg? Community support er fint til private brugere (selvom en af de ting, der holder Dell tilbage fra at levere Ubuntu præinstalleret i Europa, er at de vil sælge det med en support-option, som de har svært ved at skaffe), men større firmaer og offentligge myndigheder har brug for den garanti, der ligger i en supportaftale. Eller det tror de i hvert fald, at de har, hvilket er ca. det samme. :-)

Ikke, fordi jeg vil underkende community'ets arbejde - men jeg tror også, en agressivt sælgende kommerciel spiller kunne gøre en stor forskel, og jeg tror også, der er plads til en sådan på det danske IT-marked. Desværre har jeg ikke energi til selv at starte et sådant firma, så jeg indrømmer, der er lidt sofasnak over det. :-)

Men hvis man ser globalt på det, er det klart, at der allerede er en del kommercielle spillere på plads i Ubuntu-verdenen, og det er vel egentlig også meget naturligt - jo større udbredelse, jo flere folk, der arbejder professionelt med systemet. Men hvis en offentlig myndighed i morgen begynder at overveje at skifte til Ubuntu, er der mig bekendt ikke pt. nogen, der kan levere det til dem - i modsætning til f.eks. SLED. Men måske det endnu er for tidligt i processen.
http://www.modspil.dk/itogtech - Ubuntu, fri software, gadgets, programmer mm
http://www.modspil.dk/itpolitik - IT-politik, ophavsret, "piratkopiering" m.m.
eitreach
Indlæg: 2478
Tilmeldt: 24. jul 2007, 19:32
IRC nickname: eitreach
Geografisk sted: København

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af eitreach »

Ubuntu skal på ingen måde agere aggressivt på markedet, og det under ingen omstændigheder.

Ydermere, så henvender Ubuntu sig heller ikke til kommercielt brug. Det findes der allerede distributioner som gør, og som vil fungere langt bedre på det punkt - og mon ikke Red Hat er ved at være så store, så de også begyndte at lege med international support.
"A Narn heavy cruiser?!"

Fornuftig opførsel: faq.php#f00
Guide til ooh shiny: viewtopic.php?f=11&t=2189
Guide til 3d-effekter: viewtopic.php?f=11&t=4393
agger
Indlæg: 32
Tilmeldt: 23. jan 2008, 10:02

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af agger »

Det er ikke rigtigt, at Ubuntu ikke sigter mod kommercielt brug. Eksisterer der ikke også en tråd her på siden, der sigter mod at få systemet indført inden for det offentlige? Det er også en "kommerciel" anvendelse - "kommerciel" vil i denne sammenhæng bare sige "professionel", og jeg er ikke sikker på, at f.eks. SLED eller RHEL er voldsomt meget bedre egnede til professionel brug sådan per se.

Se også O'Reillys invitation til Ubuntu Live, hvor "business"-delen spiller en betydelig rolle:

http://en.oreilly.com/ubuntu2008/public/content/home

Kommerciel anvendelse (dvs. professionel brug, i virksomhederne og inden for det offentlige) er altså en af de ting, Ubuntu sigter mod på sin vej mod verdensherredømmet - ikke den eneste, og heller ikke den vigtigste, men det er et vigtigt aspekt. Jfr. også udrulningen af 180.000 tynde klienter med Edubuntu i Makedonien, eller leverancen til det franske gendarmeri, eller til EU-parlamentet, hvis de beslutter sig for at skfite - alt sammen eksempler på kommerciel anvendelse af systemet. Og den slags må der vel gerne komme flere af?

Almindelige brugeres PC'er er en del af udbredelsen - institutioner og virksomheders en anden, og lige så meget værd at sigte mod (for så vænner de ansatte sig til systemet og kan tage det med hjem).
http://www.modspil.dk/itogtech - Ubuntu, fri software, gadgets, programmer mm
http://www.modspil.dk/itpolitik - IT-politik, ophavsret, "piratkopiering" m.m.
eitreach
Indlæg: 2478
Tilmeldt: 24. jul 2007, 19:32
IRC nickname: eitreach
Geografisk sted: København

Re: Min plan for Ubuntus overtagelse af verdensherredømmet!

Indlæg af eitreach »

Skulle RHEL ikke være egnet til kommercielt brug? Det er jo netop den absolut største kommercielle distribution til dato.

Ubuntu er tiltænkt den menige mand, og det har den været lige fra starten af - og derfor er det også den mest anvendte desktop-distro derude, fordi den netop brillierer på det punkt. Naturligvis kan den bruges kommercielt - det har bare ikke været hovedformålet med distroen. Man ser ganske enkelt ikke Ubuntu som førstevalg når det kommer til virksomheder.
"A Narn heavy cruiser?!"

Fornuftig opførsel: faq.php#f00
Guide til ooh shiny: viewtopic.php?f=11&t=2189
Guide til 3d-effekter: viewtopic.php?f=11&t=4393