mcrypto skrev:Ok. Men jeg skal bruge en nogenlunde antenne til sdr, og da nosy1 er blevet testet og kasseret af en rimeligt kvalificeret radiofyr leder jeg efter en passende antenneforstærker kun til en lille hobbyantenne. Mit sdr crap sender ingen strøm ud i antennen, så mm jeg har en forstærker på kan jeg ikke opfange ret meget. Har styr på bånd, bølgelængde etc, men tak.
En dipol antenne er nok det du er ude efter så.
Du kan lave forstærkeren selv:
http://english.cxem.net/rf/rf37.php - det koster omkring en 25 kr, hvis du selv kan lodde den sammen.
Ellers prøv Google /eBay med søgningen "UHF small-signal amplifier" (uden "-tegn).
mcrypto skrev:Har set et ret fint hf setup hvor der kun blev brugt ledning lagt på taget til antenne. Det virkede fint.
Den slags virker fint for HF på grund af den lavere frekvens, men det er ikke tilfældet med VHF, UHF, og højere frekvenser
mcrypto skrev:Overstyring? Hvad hedder det på engelsk? Overscan?
Lige ud af landevejen oversættelse: Over-steering
mcrypto skrev:Ang smalbåndet, dvs at man kun ser et lille punkt fra A til B på spektret via forstærkeren?
Et lille frekvensområde som kommer ind i indgangsforstærkeren.
mcrypto skrev:Har prøvet m et par antenner (op til 75 cm), og samler kun mere støj op.
Selv hvis jeg tilpasser længden til den frekvens jeg ønsker at modtage er der en del støj. Er jeg en idiot? Edit: ved naturligvis at jeg får alt under den bølgelængde ind, men jeg kigger ikke på de frekvenser...
Antennes længde skal passe med frekvensen, og derudover har antenner forskellige karateriske impedanser (Z).
Både antennekablet såvel som indgangsforstærkeren skal have samme karakteristiske impedans som antennen for ellers får du "stående bølger". Stående bølger er værst for radio sendere, da noget af RF energien reflekteres ind til senderen igen, hvor RF energien omsættes til indre energi (=varme).
For radiomodtagere er resultatet af noget af energien fra radiosignalet bliver reflekteret. Det resulterer i at størrelse af signalet i signal(S) til støj(N) forholdet (kaldes: S/N) bliver mindre.
N (støjen) bliver normalt uændret, så mængden af støj opleves som om at den bliver større - meget større.
Det kan være du bliver nødt til at filtrere på 2., 3. og 5. harmoniske (frekvens) væk før signalet ankommer til
indgangsforstærkeren.
Det kan være nødvendigt at lave den filtrering på grund af f.eks. kraftige TV, GSM, 3G, 4G, og specielt radarer, hvor militære radarer er de værste da de pumper rigtig meget RF energi ud.
Det er også kendt af kinesiske producenter ofte er sløsede med filtre på radiosendere, så de er støjspredere af markant rang.
Den Nte harmoniske fekvens er N gange reference frekvensen.
mcrypto skrev:Og endnu et spm; ser at det går fint an m 1/4 af bølgelængden, men hams anbefaler i flæng 1/1, 1/2, 1/4 og 5/8. Hvad er bedst?
Det afhænger af indgangsimpedansen (Z) på indgangsforstærkeren. BTW, jeg er også en ham, OZ5AFW, dog pt inaktiv.
Punkt 1 er at sørge for at antennens impedansen (Z) passer med indgangsforstærkerens impedans (Z) bedst muligt, sådan at mest muligt energi bliver overført til indgangsforstærkeren fra antennen, så vil du sandsynligvis opleve dramatisk drop i mængden af støj.
Hvis indgangsimpedansen for indgangsforstærkeren er lavere end den antennen har, så har du brug for en forforstærker (pre-amp) til at lave mere strøm (=sænke impedansen, Z).
Punkt 2 er at sørge for at længden af antennen passer med den frekvens man vil modtage. Det er vigtigt fordi at så samler antennen mest muligt signal op.
/Lars