Om Ubuntu

Du har hørt, at nogen kalder det for Ubuntu, og nogen kalder det for Linux. Så hvad er Ubuntu egentlig for en størrelse?

Jo altså, Ubuntu er faktisk Linux. Eller rettere: Det bygger på Linux. Linux er kernen i selve styresystemet, groft sagt motoren i maskinerummet. Windows bruger fx en kerne ved navn NT Kernel, MacIntosh bruger en Unix-kerne ved navn Mach, og Ubuntu bruger altså en kerne, der hedder Linux.
Der findes adskillige hundrede styresystemer, som bygger på Linux, og Ubuntu er altså et af dem. Når det kan lade sig gøre, skyldes det at Linux er fri og Open Source. Open Source betyder, at selve den kode, som hele systemet er bygget over, er åben og frit tilgængeligt for alle.

Det vil sige, at man kan tage den kode og bygge videre på den, eller man kan lave nye styresystemer, som bygger på Linux-koden. Se Wikipedia for mere om fri eller Open Source software. Ubuntu bygger desuden på styresystemet Debian GNU/Linux, som også er gratis og frit at bruge.

Ubuntu blev første gang udgivet i 2004 og er finansieret af et firma ved navn Canonical, som ejes og financieres af sydafrikaneren Mark Shuttleworth, der også leder hele Ubuntu-projektet.

Historien om Mark og Ubuntu er ganske bemærkelsesværdig, så her følger den i store træk:

Mark Shuttleworth tjente en formue under dot-com bølgen, og det lykkedes ham at få solgt sit firma lige inden boblen bristede – for et gigantisk beløb (ca. 500 millioner dollars). Dette beløb brugte han især til tre ting: For det første gav han en stor del af den til velgørenhed, især initiativer, der skal styrke skolegang og uddannelse i det sydlige Afrika.

Dernæst realiserede han en gammel drøm og tog som den første afrikaner en tur ud i rummet som rumturist, hvor han under sit ophold på den internationale rumstation fik chancen for at se Jorden udefra. Og sidst men ikke mindst satte Mark sig for at lave et styresystem, som skulle være bedre end Windows og ganske gratis – hvilket førte til skabelsen af
Canonical og Ubuntu.

Ordet “Ubuntu” kommer fra det afrikanske sprog Zulu og betyder noget i retning af medmenneskelighed overfor andre. Ubuntu er dog et vigtigt begreb og har en lang række af andre betydninger. Nelson Mandela bliver i Afrika betragtet som selve indbegrebet af Ubuntu, og han forklarer selv hvad det betyder:
“Da jeg var dreng og gik rundt i landsbyen, kunne der af og til komme en fremmed person til byen. Han var sulten og træt, så vi gav ham mad, drikke og hvile – det er ét aspekt af Ubuntu.”

Ubuntu baserer sig derfor på Open Source, fordi det drejer sig om fællesskaber, og om at give hvad man kan, når man kan. Dette kan lyde socialistisk, men er det ikke.

Ubuntus ideologi er Fri Software og friheden til at bruge software.

Læs også mere om Ubuntu på vores FAKTA side.

Mark Shuttleworth i rumdragt

Follow us