Del filer og mapper med andre computere

Du kan dele filer og mapper med andre på dit netværk igennem Ubuntu One, Personlig fildeling eller Nautilus.

Deling af filer med Ubuntu One

Mange folk bruger i dag flere computere. De har muligvis både en stationær computer på deres kontor samt en bærbar til at rejse med eller blot til at tage med på café. At sikre sig at alle dine filer er tilgængelig lige meget hvor du er kan være en temmelig svær opgave. Det samme kunne siges om kompleksiteten i at holde din Evolution adressebog, Tomboy notater, eller Firefox bogmærker synkroniseret.

Det er her Ubuntu One hjælper - den holder dit digitale liv synkroniseret. Alle dine dokumenter, musik, bogmærker, kontaktpersoner og noter bliver synkroniseret på tværs af alle dine computere. Tilmed bliver det hele gemt i din personlige online sky, så du kan bruge en webbrowser på en hvilken som helst computer til at få adgang til alle dine filer via

Ubuntu One giver alle Ubuntu brugere 2 GB gratis lagerplads .Yderligere lagerplads og kontakt synkronisering med mobiltelefoner kan fås for et månedligt gebyr. Sæt Ubuntu One op og brug din computer som du normalt ville. Ubuntu One ordner resten selv.

Opsætning af Ubuntu One

For at starte Ubuntu One, åbn det gennem SystemIndstillingerUbuntu One. Hvis det er første gang du køre programmet, vil Ubuntu One tilføje din computer til din Ubuntu One-konto.

Ubuntu One bruger Ubuntu Single Sign On (SSO) tjenesten til bruger konti. Hvis du ikke har en Ubuntu SSO-konto, vil du blive guidet gennem hele processen. Når du er færdig, vil du have en Ubuntu SSO-konto, et gratis Ubuntu One abonnement og din computer vil blive sat op til synkronisering.

Konfigurer Ubuntu One

Ubuntu One-indstillinger viser hvor meget af din lagerplads du bruger i øjeblikket og fungere samtidig som et håndteringsværtøj for din konto. Du kan altid gå til den via SystemIndstillingerUbuntu One.

Fanen Konto viser dine konto oplysninger så som navn og e-mail-adresse og giver links til yderligere kontohåndtering og teknisk support.

Fanen Enheder indeholder en liste af alle enheder der er tilføjet til at synkronisere med din konto. Enheder kan enten være en computere eller en mobiltelefon. For den computer du benytter i øjeblikket, vil du kunne justere hvor meget af din båndbredde der bliver brugt til at synkronisere og forbinde eller genetablere forbindelsen til Ubuntu One. Du kan også fjerne computere og mobiltelefoner fra din Ubuntu One-konto.

Fanen Tjenester er hvor du håndtere hvilket Ubuntu One-funktionaliteter der synkroniseres med dit lager i skyen og andre computere. Du kan aktivere eller deaktivere synkronisering af filer, købt musik, kontakter, og bogmærker.

Yderligere information

For yderligere infomation om Ubuntu One, dets servicer, og kilder til teknisk hjælp, besøg Ubuntu One hjemmesiden.

Du kan også følge Ubuntu One blogen for nyheder om de seneste funktioner.

Deling af mapper via programmet Delte mapper

Sådan deles mapper ved hjælp af Delte mapper programmet:

1. Tryk ProgrammerTilbehørTerminal for at åbne en Terminal.

2. Skriv shares-adminog tryk Enter for at åbne Delte mapper.

3. Du vil muligvis modtage følgende besked: Delingstjenester er ikke installeret. Hvis dette sker, skal du sikre dig at de to afkrydsningsfelter i tekstboksen er markeret, og trykke Installér tjeneste. Understøttelse for delingstjeneste vil derefter blive hentet og installeret, hvilket kan tage et stykke tid.

4. Tryk på knappen og indtast din adgangskode i feltet Adgangskode:.

5. Tryk på knappen Godkend.

6. Vælg fanen Delte mapper og tryk på Tilføj.

7. Vælg placeringen af den mappe du ønsker at dele, ved at ændre indstillingen Sti.

8. Vælg Windows-netværk (SMB) fra indstillingen Del med.

9. Indtast et navn og en kommentar til den delte mappe.

10. Hvis du ønsker at folk der tilgår den delte mappe skal kunne tilføje, ændre og fjerne filer i mappen, skal du fjerne markeringen Skrivebeskyttet. Hvis du lader Skrivebeskyttet være afkrydset, vil folk kun kunne se filerne i mappen.

11. Tryk Del for at gøre den delte mappe tilgængelig. Andre folk på samme netværk (LAN) som dig burde nu kunne få adgang til mappen.

Se manualen for administrationsværktøjet Delte mapper for yderligere oplysninger om håndtering af netværksdeling.

Deling af mapper via Nautilus

Sådan deles mapper ved hjælp af Nautilus:

1. Tryk StederMaskine for at åbne et filhåndterings-vindue.

2. Højreklik på den mappe du ønsker at dele, og vælg Indstillinger for deling fra genvejsmenuen.

3. Vælg Del denne mappe i vinduet Mappedeling. Du kan ændre feltet Delenavn hvis du ønsker at bruge et andet delenavn.

4. Du vil muligvis modtage følgende besked: Delingstjenester er ikke installeret. Hvis dette sker, skal du sikre dig at de to afkrydsningsfelter i tekstboksen er markeret, og trykke Installér tjeneste. Understøttelse for delingstjeneste vil derefter blive hentet og installeret, hvilket kan tage et stykke tid.

5. Vælg Tillad at andre kan skrive og slette filer i denne mappe hvis du ønsker at tillade andre at tilføje, ændre og fjerne filer i denne mappe. Hvis du lader dette felt være umarkeret, vil andre mennesker kun kunne se filer i denne mappe. Du kan også udfylde feltet Kommentar.

6. Vælg Gæsteadgang (for folk uden en brugerkonto) hvis du ønsker at give gæstebrugere adgang til dine filer.

7. Tryk Opret deling for at gøre den delte mappe tilgængelig.

8. Du vil muligvis få en besked om at det er nødvendigt for Nautilus at tilføje nogle rettigheder til mappen for at kunne dele den. Hvis dette sker, skal du trykke på Tilføj rettighederne automatisk.

9. Personer på det samme netværk (LAN) som dig, bør nu kunne få adgang til mappen.

[Bemærk]

Du vil muligvis få en besked, der siger You do not have permission to create a usershare. Hvis dette sker, skal du kontakte systemadministratoren eller konfigurere Tjenesten mappedeling (Samba).

Se manualen for administrationsværktøjet Delte mapper for yderligere oplysninger om håndtering af netværksdeling.

Tilgå delte mapper via Windows

Hvis du ønsker at få adgang til en delt mappe placeret på en Ubuntu-computer ved hjælp af computere der kører Windows, kan du udføre nogle ekstra trin:

1. Tryk ProgrammerTilbehørTerminal for at åbne en Terminal.

2. Skriv sudo smbpasswd -a brugernavn, erstat brugernavn med dit eget brugernavn. Tryk Enter for at køre kommandoen.

[Bemærk]

Du kan finde ud af hvad dit brugernavn er ved at skrive whoami i terminalen og derefter trykke Enter.

3. Indtast din adgangskode når der står [sudo] password for brugernavn: og tryk Enter igen.

4. Når du får beskeden New SMB password:, skal du indtaste den adgangskode, du gerne vil bruge til at få adgang til den delte mappe. Tryk derefter på Enter. Du kan lade adgangskoden være tom - dette vil give alle adgang til den delte mappe.

5. Når du får beskeden Retype new SMB password:, skal du indtaste den adgangskode, du lige har indtastet, og derefter trykke på Enter.

6. Du skulle nu være i stand til at oprette forbindelse til den delte mapper på Ubuntu-computeren.

Problemer med at forbinde til delte mapper i Windows

Hvis du ikke er i stand til at oprette forbindelse til en delt mappe ved hjælp af Windows, kan du prøve at bruge IP-adressen fra Ubuntu-computeren i stedet for dens værtsnavn for at få adgang til delingen:

1. Tryk SystemAdministrationNetværksværktøjer og vælg fanen Enheder.

2. Vælg navnet på din netværksforbindelse fra listen Netværksenhed (f.eks. eth0). Hvis du har flere netværksforbindelser, skal du muligvis forsøge dette flere gange.

3. Notér nummeret i kolonnen IP-adresse. Det skal bestå af fire tal adskilt af punktummer (f.eks. 192.168.2.10)

4. Vælg StartKør på Windows-computeren og skriv \\ip-adresse i tekstfeltet, idet ip-adresse erstattes med IP-adressen på Ubuntu computeren

5. Tryk OK for at oprette forbindelse til den delte mappe.

[Vink]

Tjenesten til deling af mapper i Ubuntu, der understøtter deling af mapper med Windows computere, hedder Samba. Selve baggrundsprogrammet, eller dæmonen, hedder smbd.

Hvis du stadig ikke kan få adgang til den delte mappe, skal du kontrollere at mappedelingstjenesten kører på Ubuntu-computeren. Kør dette i en terminal:

service smbd status

Du bør se en udskrift i stil med den følgende:

smbd start/running, process 123

Hvis tjenesten er stoppet, vil du få følgende:

smbd stop/waiting

Hvis det viser sig at tjenesten er stoppet, så prøv at starte den:

sudo service smbd start

Mere information kan findes på Ubuntu-fællesskabents hjælpesider.