Oversigt over standard-programpakkearkiver i Ubuntu

Når du installerer software på Ubuntu, henter pakkehåndteringen automatisk de nødvendige softwarepakker fra et softwarearkiv, et sted på internettet, som gemmer samlinger af pakker, der er klar til at blive hentet.

Der findes tusindvis af programmer til rådighed til installering på Ubuntu. Disse programmer er lagret i softwarearkiver og er stillet frit til rådighed for alle Ubuntu-brugere. Dette gør det meget nemt at installere nye programmer, og er også meget sikkert, fordi hvert program, du installerer, er bygget specielt til Ubuntu og kontrolleres, før det bliver tilføjet til arkivet.

Software-arkiver

For at organisere softwaren, er Ubuntu-arkiverne kategoriseret i fire grupper: Main, Restricted, Universe og Multiverse. Baggrunden for hvilken software der kommer i de enkelte kategorier, afhænger på det understøttelsesniveau som software-udviklerholdene giver til programmet, og i hvilken grad programmet stemmer overens med Filosofien om fri software.

Den almindelige Ubuntu-installations-cd indeholder software fra kategorierne Main og Restricted.

Hvis dit system er forbundet til internettet, vil der være mange flere programmer, som du kan installere. For eksempel er Universe- og Multiverse-arkiverne kun tilgængelige over internettet.

[Advarsel]

Multiverse-arkivet indeholder software, som er blevet klassificeret som ikke-fri. Denne software er muligvis ikke tilladt i nogle jurisdiktioner. Hver gang du installerer en pakke fra dette arkiv, bør du undersøge, om dit lands love tillader dig at bruge den. Desuden modtager denne software muligvis ikke sikkerhedsopdateringer.

Opdateringspakkearkiv

Opdateringshåndteringen finder automatisk softwareopdateringer til din computer, når de er tilgængelige. Den indsamler regelmæssigt oplysninger om potentielle opdateringer fra en række opdateringskilder på nettet.

Hvis du klikker SystemAdministrationSoftwarekilder og vælger fanebladet Opdateringer, vil du bemærke, at fire opdateringskilder er tilgængelige. En beskrivese af hver af disse findes nedenfor:

• Vigtige sikkerhedsopdateringer: Opdateringer som retter kritiske sikkerhedsmæssige fejl, er til rådighed via denne kilde. Det anbefales at alle brugere lader denne kilde forblive aktiveret (den bør være aktiveret som standard).

• Anbefalede opdateringer: Opdateringer der retter alvorlige software problemer (som ikke er sikkerhedshuller), stilles til rådighed via denne kilde. De fleste brugere bør lade denne kilde være aktiveret, da amlindelige og irriterende problemer ofte løses med disse opdateringer.

• Ikke-frigivne opdateringer: Opdateringer, som i øjeblikket testes, før de frigives til alle, er tilgængelige gennem denne opdateringskilde. Du kan aktivere denne kilde hvis du vil hjælpe med at teste nye opdateringer (og få rettelser af problemer hurtigere). Vær opmærksom på, at disse opdateringer måske endnu ikke er grundigt afprøvet, og det kan ikke anbefales, at du aktiverer denne kilde, med mindre du kan acceptere lejlighedsvise problemer.

• Ikke-understøttede opdateringer: Når nye versioner af populær software bliver frigivet, bliver de undertiden tilbageporteret til en ældre version af Ubuntu, så brugerne kan drage nytte af nye funktioner og rettelser af problemer. Disse backports er ikke understøttet, der kan opstå problemer, når de er installeret, og bør kun anvendes af personer der har desperat brug for en ny version af en softwarepakke, som de ved er blevet tilbageporteret.