Diske og partitioner

Dette afsnit giver instruktioner om, hvordan man håndterer diske og drev, såsom flytbare harddiske.

Undersøg hvor meget diskplads der er tilgængelig

Klik på SystemAdministrationSystemovervågning og vælg fanebladet Filsystemer for at se, hvor meget harddiskplads, der er tilgængelig på din computer.

Du kan også klikke på StederMaskine, højreklikke på en harddisk, klikke på Egenskaber og vælge fanebladet Generelt for at se en oversigt over den aktuelt tilgængelige diskplads på den valgte disk.

Avanceret analyse af diskforbrug

For en mere dybdegående analyse af dit filsystem, klik på ProgrammerTilbehørDiskforbrugsanalyse for at starte Diskforbrugsanalyse.

Klik på Skan hjemmemappe for at skanne din hjemmemappe, eller klik på Skan filsystem for at skanne hele filsystemet.

Læs Manual til diskforbrugsanalyse for mere information.

Hvordan kan jeg frigøre noget diskplads?

Der er mange forskellige enkle måder at gøre mere diskplads tilgængelig:

• Tøm din papirkurv ved at højreklikke på papirkurv-ikonet på det nederste panel og vælge Tøm papirkurv.

• Kør Systemoprydning ved at klikke på SystemAdministrationSystemoprydning. Dette vil fjerne ubrugte og forældede softwarepakker fra din computer. Læs listen over pakker grundigt igennem, før du klikker på Ryd op; pakker som du har hentet manuelt og installeret kan være opført som ubrugte, selvom de ikke er det.

• Fjern softwarepakker, som du ikke længere bruger. Læs Tilføj/fjern programmer for oplysninger om fjernelse af pakker.

• Slet filer du ikke har brug for længere. Du kan bruge Diskforbrugsanalyse (ProgrammerTilbehørDiskforbrugsanalyse) til at finde ud af, hvilke filer der optager mest plads. Pas på du ikke sletter filer, som du stadig har brug for!

Du kan også komprimere og arkivere dine gamle og sjældent brugte dokumenter:

1. Markér de filer og mapper, som du ønsker at komprimere, højreklik på en af dem og vælg Opret arkiv.

2. Vælg et navn, en placering og et format til filen (.tar.gz-formatet er det mest brugte i Ubuntu, .zip er kompatibelt med Windows og .tar.lzma giver for det meste den bedste komprimering).

3. Klik på Opret. En arkivfil indeholdende komprimerede kopier af dine filer vil blive oprettet.

4. Slet de gamle ukomprimerede filer for at frigøre noget diskplads.

Partitionering af en enhed

Du kan bruge GNOME-partitioneringsprogram til at partitionere lagringsenheder. Installer gparted-pakken og tryk derefter på SystemAdministration Partition Editor for at starte partitionshåndteringen.

[Pas på]

Du bør være forsigtig, når du ændrer diskpartitioner, da det er muligt at miste dine data eller at ændre den forkerte partition.

Frigør plads til en ny partition

For at oprette en ny partition på en allerede partitioneret enhed, må du først tilpasse størrelsen af en eksisterende partition. Hvis du allerede har fri plads, spring til “Oprettelse af en ny partition”; ellers, følg instruktionerne nedenfor:

1. Klik på SystemAdministration Partitionshåndtering.

2. Vælg den enhed der skal partitioneres fra rullegardinmenuen øverst til højre i hovedvinduet.

3. Der vil blive vist en liste over partitioner. Markér den ønskede partition og vælg PartitionAfmontér.

4. Vælg Tilpas/flyt for at tilpasse partitionens størrelse. Vinduet Tilpas/flyt vil blive vist. Du kan bruge feltet Fri efterfølgende plads (MiB) til at vælge, hvor meget plads, der skal frigøres efter denne partition, eller Fri forudgående plads (MiB) til at frigøre plads før denne partition. Du kan også bruge skyderen til at justere partitionens størrelse.

5. Klik på Tilpas/flyt for at anvende ændringerne.

Oprettelse af en ny partition

For at oprette en ny partition:

1. Vælg den enhed der skal partitioneres fra rullegardinmenuen øverst til højre i hovedvinduet.

2. En liste over partitioner vil blive vist. Markér den partition, der kaldes uallokeret og klik på Ny.

3. Vælg det filsystem du ønsker at bruge i Filsystem-rullelisten og klik på Tilføj.

4. Klik på Anvend for at anvende alle de ændringer, du har lavet.

Formatering af en partition

Du kan bruge GNOME-Partitionsprogram til at formatere diskpartitioner (læs “Partitionering af en enhed” for mere information om GNOME-Partitionsprogram).

For at formatere en partition, gør følgende:

1. Klik på SystemAdministration Partitionshåndtering.

2. Vælg den enhed der skal partitioneres fra rullegardinmenuen øverst til højre i hovedvinduet.

3. Der vil blive vist en liste over partitioner. Markér den ønskede partition og vælg PartitionAfmontér.

4. Markér den partition du ønsker at formatere, vælg PartitionFormatér til og vælg den type filsystem fra listen, som du ønsker at formatere partitionen til.

5. Klik på Anvend for at anvende alle de ændringer, du har lavet.

[Advarsel]

Ved at klikke på Anvend vil alle filer på partitionen bliver slettet permanent.

Hvad er formatering?

At formatere en harddisk eller partition betyder, at man forbereder enheden til brug for lagring af data.

Handlingen at formatere en harddisk eller partition er, når et specifikt datalagringsformat bliver taget i anvendelse på enheden. Dette format er filsystemet.

Når du køber en disk, er den normalt ikke formateret, og den kan endnu ikke bruges til at gemme data. Når du formaterer enheden, vil du bemærke, at den frie plads på den er mindre end dens oprindelige størrelse. Dette skyldes det forhold, at noget plads skal bruges til at gøre enheden brugbar. Dette område er optaget af filsystemet. Desuden bruger diskproducenterne ofte en anden standard til at måle diskkapaciteten, hvilket skaber yderligere uoverensstemmelse.

Hvad er et filsystem?

Et filsystem er en bestemt måde at gemme og organisere filer på en lagerenhed, så dom en hardisk, og er en vigtig del af et operativsystem. Uden et filsystem ville det være svært at tilgå filer.

Der er forskellige typer filsystemer. De mest almindelige er:

• ext2, ext3 og ext4: Disse findes normalt på GNU/Linux operativsystemer. Ubuntu bruger ext4 som sit standardfilsystem.

• FAT16 og FAT32: Dette er Microsoft Windows filsystemer, som findes på ældre computere. Hvis du ønsker at dele data mellem to computere, er FAT32-formatet et godt valg.

• NTFS: Dette er filsystemet, som bruges af mere moderne versioner af Microsoft Windows.

• HFS+: Dette er standardfilsystemet for Mac OSX.

Hvad er en partition?

En partition er en måde at opdele en enheds lagerkapacitet, f.eks. en harddisk, i flere dele, som derefter kan behandles som separate lagringsenheder (logiske enheder).

Hver enkelt logisk enhed bliver opfattet af operativsystemet som en separat enhed og bliver derfor behandlet som en uafhængig disk.

Der kan være forskellige grunde til at partitionere en harddisk:

• For at skabe fri plads

• For at installere forskellige operativsystemer

• For bedre at organisere data på harddisken

Montering og afmontering af enheder

Når du tilslutter en flytbar lagringsenhed til din computer, skal den monteres af operativsystemet, så du kan tilgå filerne på enheden.

Læs Brug flytbare medier for at lære, hvordan man monterer og afmonterer lagringsenheder

Når du kopierer filer til en lagringsenhed, bliver de ikke altid skrevet til enheden med det samme. I stedet bliver filerne ofte gemt i en kø, så de alle kan blive overført til enheden samtidig (af effektivitetshensyn). Hvis du frakobler enheden, før alle filerne er blevet overført, risikerer du at miste filerne. For at forhindre dette, bør du altid afmontere lagringsenheder, før du frakobler dem.