Tilføjelse et softwarepakkearkiv

Software er tilgængelig fra tredjepartskilder, såvel som fra standard Ubuntu-softwarepakkearkiver. Hvis du vil installere software fra et tredjeparts-softwarepakkearkiv, skal du føje det til pakkehåndteringens liste over tilgængelige arkiver.

[Pas på]

Tilføj kun softwarekilder fra steder du stoler på. Tredjeparts softwarekilder bliver ikke kontrolleret for sikkerhed af Ubuntu-medlemmer og kan indeholde software, som er skadelig for din computer.

1. Åbn SystemAdministrationSoftwarekilder og vælg Anden software.

2. Klik på Tilføj for at tilføje et nyt arkiv.

3. Indtast APT-linjen for det ekstra pakkearkiv. Linjen bør kunne findes på hjemmesiden for pakkearkivet, og den skal se ud i denne stil:

deb http://archive.ubuntu.com/ubuntu/ lucid main
  4. Klik på Tilføj kilde og klik derefter på Luk for at gemme dine ændringer.

5. Du vil blive underrettet om, at informationen om tilgængelig software er forældet. Klik på Genindlæs.

6. Pakker fra det nye arkiv vil nu være tilgængelig i dit pakkehåndteringsprogram.

Som en sikkerhedsforanstaltning benytter de fleste softwarearkiver en GPG-nøgle til digitalt at underskrive de filer, de leverer. Dette gør det nemt at kontrollere, at filerne ikke er blevet ændret siden deres oprettelse. For at din pakkehåndtering kan være i stand til at kontrollere dette, skal du bruge den offentlige nøgle, der modsvarer signaturerne. Nøglen bør kunne hentes fra arkivets hjemmeside.

Hent GPG-nøglen. Klik derefter på SystemAdministrationSoftwarekilder, vælg fanen Godkendelse, klik Importér Nøglefil… og vælge GPG-nøglen, der skal importeres.

Du kan også tilføje GPG-nøglen ved at indtaste følgende kommando i terminalen:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com key-fingerprint

Tilføjelse af et personligt pakkearkiv (PPA)

Launchpad giver alle brugere deres eget personlige pakkearkiv (PPA), som kan bruges til at bygge og opbevare Ubuntu-pakker. Ligesom du kan tilføje en almindelig softwarekilde, kan du også tilføje et PPA til pakkehåndteringens liste over tilgængelige kilder. Et PPA fungerer som et almindeligt Ubuntu-arkiv. Du kan installere software på den sædvanlige måde -- eksempelvis ved hjælp af apt-get eller synaptic -- og Ubuntu vil bede dig om at installere opdateringer, når de bliver tilgængelige.

[Pas på]

Du henter og installerer PPA-pakker på egen risiko. Ubuntu, Launchpad og Canonical er ikke ansvarlige for disse pakker. Du skal være sikker på at du har tillid til PPA-ejeren, før du installerer deres software.

Før du starter bør du gøre dig fortrolig med “Tilføjelse et softwarepakkearkiv”.

APT-linjen for en PPA kan findes på PPA-oversigtssiden på Launchpad, og vil ligne følgende:

deb http://ppa.launchpad.net/bruger/ppa/ppa-navn lucid main

Som en sikkerhedsforanstaltning bruger alle PPA'er en unik GPG-nøgle til digitalt at underskrive de pakker, de leverer. Det gør det nemt at kontrollere, at pakkerne ikke er blevet ændret siden Launchpad byggede dem, og for at sikre at du henter fra den PPA, du ønsker. For at dit pakkehåndteringsprogram skal kunne kontrollere dette, skal du bruge den offentlige nøgle, der modsvarer signaturerne. Nøglen bør være tilgængelig i oversigtssiden for PPA'en på Launchpad. Du vil se advarsler om, at du henter fra en ikke-betroet kilde, indtil du tilføjer PPA'ens nøgle til dit system.

Nøglen der bruges til at underskrive en PPA, er anført på PPA-oversigtssiden. Instruktioner om hvordan en nøgle tilføjes kan findes i “Tilføjelse et softwarepakkearkiv”.

Yderligere oplysninger om tilføjelse af en PPA-softwarekilde kan findes på Launchpad.