Adobe software og Ubuntu

Søger du et bestemt program? Mangler du et alternativ til dit Windowsprogram? Program-spørgsmål kan stilles her.
Seeker
Indlæg: 89
Tilmeldt: 9. apr 2012, 15:36
Geografisk sted: København

Adobe software og Ubuntu

Indlægaf Seeker » 8. okt 2015, 18:32

Jeg har et spørgsmål omkring brugen af adobe software som AI, PS, DW og alle de andre programmer fra creative cloud på ubuntu generelt, om i har nogen erfaringer med det og kan sige noget om hvordan det fungerer.
Jeg køre det på win10 lige nu, men har længe overvejet om det kunne lade sig gøre på ubuntu uden at installere wine først, siden adobe software jo egentligt er udviklet til apple/IOS.
Så jeg ville lige høre om i havde nogle erfaringer med det, evt kunne fortælle mig hvordan jeg skulle gøre ?

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf AJenbo » 8. okt 2015, 20:48

Adobe programmerne er ikke udviklet til ios eller noget der ligner. Men det er også så langt tilbage i historien at jeg tvivler på det på nogen måder er aktuelt for programmet. Det at det kan få es til flere systemer burde dog betyde at det ville være relativt let for Adobe at lave en Linux udgave. Faktisk er det meget sandsynligt at version 3 ville kunne have været bragt til Linux påpå nogle få timer, men det er nok også irrelevant nu.

Jeg ved photoshop har volden mange problemer med at køre i wine og jeg tvivler på at det er blevet lettere med tiden, men wine bliver dog ogsåogså beder. Prøv at slå programmerne op på winehq og se hvad status er for din version.

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf thj01 » 9. okt 2015, 22:31

Adobe sucks på Linux

Men du kunne jo afprøve darktable i stedet for lightroom
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

Seeker
Indlæg: 89
Tilmeldt: 9. apr 2012, 15:36
Geografisk sted: København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf Seeker » 11. okt 2015, 19:17

#AJenbo Nej det har du utvivlsomt ret i, og jeg har efterfølgende brugt lidt mere tid på at sætte mig lidt mere ind i det.
Som du nævnte så ville det nok ikke have været svært at gøre Adobe software kompatibelt med linux, jeg kan forstå at der er flere ligheder imellem det operativsystem som apple bruger og så Linux, hvilket var det jeg kunne huske at have hørt et sted. Der er lidt mere om emnet her
https://www.quora.com/Are-iOS-Android-Macintosh-and-Linux-all-related-to-Unix-Is-Windows-the-only-off-league-operating-system
hvorvidt ovenstående så har nogen signifikant betydning for om et software udviklet til et bestemt styresystem, er mere kompatibelt med andre eller ej ved jeg så ikke så meget om.
Man må nok også antage at problematikken heller ikke kun drejer sig om hvorvidt det er muligt rent teknisk eller ej, det er det selvfølgelig, men der spiller nok en del kommercielle interesser ind også.
Winehq havde en enkelt test liggende for PS CC udgivelsen fra denne sommer, som de ratede ”garbage”, det havde ikke været muligt at gennemføre iunstallationen
https://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=version&iId=32438
Næsten det samme oplevede jeg efter at have kørt ”sudo apt-get install wine” og prøvede at installere DW CC '15 udgaven direkte fra CC, I mit tilfælde skete der bare ingen ting efter at være blevet dirigeret til download siden, den var blank. Jeg har så læst at der er flere ting man eferfølgende skal gøre for at det virker, men der er mange forslag så jeg ville lige høre dig først inden jeg prøver alt muligt forskelligt. Men så bidrager jeg også gerne til winehq's arbejde med nogle tests af CC apps mens de køre på wine.

#thj01 tak for linket, og i forlængelse af ovenstående kan jeg da lige nævne at adobe rent faktisk er involveret i et open source projekt på developer fronten, http://brackets.io/ som både kan håndterer PS filer i flere lag og skalerer dit arbejds vindue til mobil størelse osv, virkeligt et flot stykke software som jeg selv er begyndt at bruge ved siden af DW, her brugte jeg Webmatrix før som supplement.
Den her er heller ikke dårlig http://www.pixeluvo.com/ når nu vi snakker Linux og alternativer til PS, men koster lidt I den udvidede udgave.

Der findes faktisk en del alternativer, men jeg søgte sådan set ikke efter noget at skifte mine CC apps ud med lige nu, jeg har brugt dem længe og de fungerer efter hensigten, dermed er mine arbejds rutiner til en vis grad tilrettelagt efter dem, så der skal lidt til før jeg opsiger abonnementet.
Det er selvfølgelig ikke utænkeligt at det kunne ske på længere sigt, da jeg meget gerne ville lave alt mit arbejde på Ubuntu eller en anden Linux distribution, og så er det til en vis grad frustrerende at man ikke kan bruge sit software hvor man har lyst, og dermed kan jeg jo blive tvunget til at opgive brugen af noget software, hvis der ikke kommer brugbare løsninger.

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf thj01 » 14. okt 2015, 07:36

@Seeker

At adobe har valgt at udvikle brackets opensource handler måske mere om at de ved at der er mange webudviklere der arbejder på Linuxplatformen og at gøre noget andet ville være at skyde sig selv i foden ;).

De ved desværre også at det kun er blandt windows og mac brugere der er en interesse for at betale for software, så derfor er resten af Adobe's forretningsmæssigt uinteressante at få flyttet over på Linux platformen.

Og så bliver det hele garanteret webificeret om få år, og så er det ligegylidgt :|
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf AJenbo » 14. okt 2015, 08:15

Folk på Linux ønsker også at betale, det er bevist flere gange.

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf zob » 14. okt 2015, 12:49

thj01 skrev:De ved desværre også at det kun er blandt windows og mac brugere der er en interesse for at betale for software, så derfor er resten af Adobe's forretningsmæssigt uinteressante at få flyttet over på Linux platformen.


Jeg tror du er kommet til at udtrykke dig forkert. Du mener sikkert at der ikke er penge i linux fordi vi er så uhyre få desktopbrugere (jeg inkluderer naturligvis ikke servere, supercomputere og mobiltelefoner, hvor linux er i overtal). Som du skrev det kom det til at lyde som om at linuxbrugere ikke er villige til at betale. Her er det modsatte jo nærmest sandt.

Du kender sikkert humble bundle hvor man kan betale hvad man vil. Statistikkerne ser tit ud som herunder. Linuxbruger betaler mest pr. bruger, derefter Mac-bruger til sidst windows-brugere (i eksemplet herunder er linux-brugerne tæt ved at betale dobbelt så meget pr- bruger som windows brugerne). Men hvis du gør totalerne op, bliver det alligevel windowsbrugerne der betaler mest fordi de er så mange.
Billede

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf thj01 » 15. nov 2015, 21:09

Nej - jeg mener faktisk hvad jeg skriver.

Jeg har arbejdet både med adobe's produkter og med nogle af Linux's modstykker Inkscapte, Gimp og Darktable - og det enste jeg fik ud af det var stor forvirring om hvordan jeg skulle gøre ting jeg godt kunne i "mine" programmer.

Jeg vil som udgangspunkt gerne betale for noget der giver mening - f.eks. Adobe's grafikprogrammer - men det giver ingen mening for mig, da jeg ikke arbejder særlig meget i de programmer. Havde jeg været professionel fotograf havde det straks været en anden sag, da der findes et hav af plugins og der virkeligt er et gennemtænkt workflow deri ... hvilket igen er en sandhed med modifikationer da der findes produkter som mange fotografer arbejder med i stedet for f.eks. Capture one pro.

Jeg vil ikke betale ... fordi jeg får ikke noget mere ... Og jeg tror der er lige så mange Linuxbrugere der har fundet deres arbejdsgang i de lidt quirky programmer, som kræver man ved mere om den tekniske workflow end om Adobe's måde at gøre det på.

Så jeg tror Adobe's fravalg af Linuxportering ligger på overvejelser om brugerskaren er både er lille og har sin helt egen i deres øjne nørdet metodik.

Linuxfilosofien er i vejen for at Adobe kan komme ind på markedet:

An operating system, by its nature, embodies the philosophy of its creators... The creators of the Unix operating system started with a radical concept: they assumed that the user of their operating system would be computer literate from the start. The entire Unix philosophy revolves around the idea that the user knows what he or she is doing.


https://en.wikipedia.org/wiki/Unix_phil ... Philosophy.

Adobe har nemlig det helt modsatte standpunkt i udviklingen af deres software, plugins osv.
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf zob » 15. nov 2015, 23:26

Nu var jeg så sød og give dig et eksempel hvor det tydeligt fremgår at linux-brugere (pr. bruger) er villige til at betale mere end windows-brugere, bør du så ikke komme med noget mere end bare at gentage din formodning? Jeg indrømmer at mit ene eksempel måske er lidt tyndt som videnskabeligt grundlag, men så meget desto bedre er dine muligheder for at finde eksempler der overmander mit fuldstændigt.

Jeg vil gerne understrege at vi er fuldstændig enige om at der (desværre) kun er meget få linux-brugere i forhold til windows-brugere, og at det kan være en mulig (endog sandsynlig) årsag til at Adobe ikke kan begrunde at udvikle til linux. Jeg forstår bare ikke hvor den antagelse om at den enkelte linux-bruger ikke vil betale kommer fra.

Nu vi er ved enigheden, så tror jeg også at SAAS i meget stort omfang kommer til at tegne fremtiden for produkter af den type.

Jeg må indrømme at jeg også har svært ved at finde den røde tråd i dine tilføjelser omkring at du nok ville betale for Photoshop hvis du brugte det lidt mere. Det kan jeg da godt forstå, men det er vel ikke afhængigt af hvilket OS du anvender (hvis præmissen er at du overhovedet havde mulighed for at købe det til linux). Jeg mener; windowsbrugere kan vel få samme tanke om at de nok hellere vil bruge GIMP, når nu ikke de skal bruge programmet så meget. Du har sikkert ret i (uden at du har nævnt det) at det er en stærkere kultur for cracket software til windows og at man derfor ofte ser ikke-professionelle der bruger photoshop, men de har jo ikke nødvendigvis betalt for det.

Og hvordan Unix-filosofien (som du linker til) står i vejen for at Adobe kan udvikle til Linux, kræver nok en grundigere forklaring hvis du også skal have os almindelige mennesker til at forstå det. Hvis den faktisk stod i vejen for Adobe, skulle den så ikke også stå i vejen for at de kunne udvikle til OSX, som jo trods alt også er Unix-baseret?

buddig
Indlæg: 746
Tilmeldt: 18. maj 2011, 21:54
Geografisk sted: Ugelbølle ved Aarhus

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf buddig » 15. nov 2015, 23:34

Seeker skrev:Jeg har et spørgsmål omkring brugen af adobe software som AI, PS, DW og alle de andre programmer fra creative cloud på ubuntu generelt, om i har nogen erfaringer med det og kan sige noget om hvordan det fungerer.
Jeg køre det på win10 lige nu, men har længe overvejet om det kunne lade sig gøre på ubuntu uden at installere wine først, siden adobe software jo egentligt er udviklet til apple/IOS.
Så jeg ville lige høre om i havde nogle erfaringer med det, evt kunne fortælle mig hvordan jeg skulle gøre ?

H́ar ikke selv erfaring hverken med Adobe programmer eller Windows10,
men kender flere, der stadig beuger det, så hvorfor ikke bare fortsætte,
til de forældes lige som Windows XP.
Jeg har arbejdet med programmer, der kører i XP, men ikke kan køre i nyere Windows versioner.
Så er valget om man vil forny licenserne, og igen køre tidsbegrænset, eller gå Linux vejen,
da man i alle tilfælde skal bruge tid på at lære det nye.
Hvis man er Adobe bruger, vil jeg foreslå at man fortsætter med at køre det på Windows eller Mac,
som det er udviklet til.
Den tid, det vil tage at forsøge at få Adobe programmerne til at køre på Linux, synes jeg er bedre
investeret i at lære GIMP, Inkscape og de andre gode programmer.
// Henning

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf thj01 » 16. nov 2015, 20:17

@Zob

Hvor har du den statistik fra? - det er ment som nysgerrighed, fordi jeg godt kunne tænke mig at se hvad det er de har undersøgt altså hvilke parametre der ligger bag. ... og hvilken type programmer det er de har betalt for. Adobe og andre firmaer kender de statistikker ... og ændrer ikke holdning alligevel.

Og jeg fastholder mit argument overfor den slags specialiserede produkter. Den eneste grund til at jeg kom med mit "jeg vil måske bruge" argument skyldes at jeg ikke har haft behovet endnu - og så alligevel...

phatch : batch ændring af billeder
Krita: et meget vedudstyret tegneprogram - og kan arbejde med 16 bits billeder (har ikke overbevist mig selv om at lære det endnu...)
GIMP'en
Darktable: RAW editor
inkscape: SVG editor

Jeg kan det jeg vil med de programmer ...

Generelt set har jeg altid været minimalist ... og stædig. Så derfor ville jeg gøre alt for at løse det opensource før jeg gik ud og betalte for en løsning - også fordi jeg synes det er lidt hyggeligt at nørde/hobby'e i bund med noget. Og jeg tror (det er min overbevisning) at det også gælder mange andre opensource entusiaster.
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf AJenbo » 16. nov 2015, 20:26

Det er fra the humble indi bundle. En pakke med computer spil. De har kørt mange salg med mange spil og statestikken er altid den samme, linux brugere betaler mere end andre.

Husk også at der også er PhotoShop Elementals til ikke pro brugere. Der er også en værdi i at brugeren ikke skal lære nye programmer, samt at de bedre kan udveksle formater med andre der bruger PhotoShop.

thj01
Indlæg: 2667
Tilmeldt: 21. nov 2006, 10:06
Geografisk sted: Fredericia

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf thj01 » 16. nov 2015, 21:36

Ja for spil ... det har jeg også læst.

Men det siger jo ingenting om programmer til flere tusinde kr ... eller løbende abbonementer. Men måske siger det mere om at Linuxbrugere savner gode spil
Forfatter til Ubuntuguiden: http://www.vidas.dk/guides/ubuntuguiden.html

Kører LTS udgaverne.

"It's always easy if you know how to do it."

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf AJenbo » 16. nov 2015, 21:53

Så lad dem starte med PhotoShop elements. Men det ville heller ikke være det første dyre profesionelle stykke software til Linux.

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Adobe software og Ubuntu

Indlægaf zob » 16. nov 2015, 22:23

thj01 skrev:Men det siger jo ingenting om programmer til flere tusinde kr ... eller løbende abbonementer.

Jeg ved ikke hvorfor bevisbyrden ligger hos mig. Jeg er da i det mindste kommet med et eksempel. Jeg ville være oprigtig interesseret i et eksempel på det modsatte (at linuxbrugere er mindre villige til at betale for software end windowsbrugere). Det er da meget muligt at det kunne forholde sig sådan, men skal vi ikke vente med at tale om det som et faktum, når nu de eneste tal vi i fællesskab kan skrabe sammen er meget få og egentlig indikerer det modsatte (og igen, vi er ikke uenige om at det er et tyndt grundlag, men det er de eneste tal vi har).

thj01 skrev: Men måske siger det mere om at Linuxbrugere savner gode spil

Og kunne det samme ikke gøre sig gældende for andre typer software? Eller mener du måske at photoshop meget ringe i forhold til udbuddet på linux?

Tilbage til "Programmer i Ubuntu"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 0 gæster