Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu? Emnet er løst

Forum for support til grafik og lydkort.
soren
Indlæg: 240
Tilmeldt: 28. aug 2008, 17:58

Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf soren » 2. okt 2013, 18:51

Jeg overvejer at anskaffe et Sound Blaster X-Fi HD eksternt lydkort for at opnå en god stereolyd fra min Asus UL30A. Det er min tanke, at købe musik i høj opløsning på Internettet og downloade det til en harddisk. Som folkepensionist er jeg nødt til at tage prisen i betragtning. Desværre ser jeg to forhindringer:

1. Brugsanvisningen oplyser ”Minimum System Requirements Intel Core™2 Duo Processor 2.0 GHz”. Betyder det, at jeg ikke kan bruge kortet, idet min labtop har Intel® Core™2 Duo Processor 1.3 GHz. Mit håb hænger på, at Ubuntu bruger færre ”kalorier” end Windows. Hvad mener I?
1.1 Alternativt: Kender I kort, som kan nøjes 1.3 GHz processor?

2. Med kortet følger Media Toolbox-softwaren for Windows® 7 32-bit eller 64-bit, Windows Vista® 32-bit eller 64-bit, Windows XP 32-bit eller 64-bit Service Pack 2 (SP2), men hvis det er muligt, foretrækker jeg at bruge Linuxprogrammer. Har Ubuntu et tilsvarende program?
2.1 Alternativt vil jeg gerne høre, om I har erfaringer med Toolboxen under Wine eller tilsvarende hjælpeprogrammer?
Med venlig hilsen Soren

Ivan
Indlæg: 1133
Tilmeldt: 6. nov 2009, 17:05
Geografisk sted: Rudkøbing

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf Ivan » 2. okt 2013, 19:25

1.1 http://www.4sound.dk/shop/usb-lydkort/behringer/uca202-u-control.html bruger det selv med stor fornøjelse
i http://www.behringer.com/assets/UCA202_P0484_M_DA.pdf kan du se systemkravene, som er meget små, ja selv en 400 Mhz cpu er nok til det
Arch på Toshiba Satellite C660-1NT og Acer Aspire One 532h
Manjaro på hjemmerullet pc.

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf AJenbo » 2. okt 2013, 19:32

Creative har desværre ikke været gode til at undersøtte linux så jeg ved ikke lige hvor godt det kort vil fungere i det hele taget.

Din maskine er nok lidt lille, men det kan nok ikke udelukkes at den ville kunne klare det, producenten har sikkert bare ikke tested med ældre maskiner og vurderede at de fleste ting man ville bruge sådan et kort til ville kræve en rimelig maskine for at give en god oplevelse.

Hvad kan Toolboxen som hvad vil du savne? Mange af disse programmer kan også være direkte irriterende.

soren
Indlæg: 240
Tilmeldt: 28. aug 2008, 17:58

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf soren » 2. okt 2013, 20:39

Hej begge,

Tak for jeres svar!

Til Ivan: Jeg havde sat næsen op efter 192kHz/24bit, og det kan de nævnte kort ikke honorere.

Til AJenbo: Kender du andre fabrikanter, som er Ubuntu-venlige? Da jeg ikke kender Ubuntus svar på Toolboxen, kan jeg ikke svare dig. Mine prioriteter er
1. god afspilning i mono og stereo
2, mulighed for at indspille via analog/digital-konverteren.
Med venlig hilsen Soren

AJenbo
Admin
Indlæg: 20860
Tilmeldt: 15. nov 2009, 15:04
IRC nickname: AJenbo
Geografisk sted: Vanløse, København

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf AJenbo » 2. okt 2013, 23:47

Jeg kender slet ikke Toolboxen, så jeg har ikke engang en ide om hvad et alternativ ville være.

Hvis nu vi siger du hade 2 computere, den ene har Toolboxen og den anden har den ikke, men ellers er de 100% ens. Hvad ville du så savne når du brugte den uden?

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf zob » 8. okt 2013, 01:43

Hej Søren.

Hvad med denne her?
http://www.4sound.dk/shop/usb-lydkort/tascam/us-122mk2.html
Jeg tror måske du overvurderer den kvalitet du kan købe musik på nettet. Måske du har tænkt på Neil Youngs snak om dårlig kvalitet. Men der er en ret overbevisende gennemgang af det modsatte standpunkt her:
http://xiph.org/~xiphmont/demo/neil-young.html

Jeg har personligt et lydkort der kan afspille i 192 MHz/24 bit (RME HDSP 9632) http://www.rme-audio.de/en_products_hdsp_9632.php . Det drysser afsted på 48 MHz ved almindeligt brug. Jeg kunne ikke finde på at sætte det højere i andet end optagesituationer. Du kan mig bekendt ikke få MP3 filer med højere opløsning alligevel. En audio cd, der som bekendt, er langt højere kvalitet end noget du kan købe og downloade fra nettet er 44.1 MHz.
Pas på. Det er bare tal. Det er lidt som mega-pixel ræset i kameraer (og i virkeligheden værre, da man i det mindste kan bruge billeder med høj opløsning til at trykke plakater eller forstørre et element fra billedet). Det er så meget andet der har mindst ligeså stor betydning. Kvaliteten af komponenterne brug i DA-konverteren, højttalerne, forstærkeren, placeringen af højttalerne, lytterens placering, rummets akustik, og meget, meget mere. Om du opsampler dine CD'er fra 44MHz til 192MHz under afspilningen er vist det mindste af det (du kan ikke tilføje noget informations som det menneskelige øre kan opfange ved mere end 50-60 MHz alligevel - prøv at google Nyquist-Shannon theorem - og opsampling har i øvrigt ikke nogen forbedrende effekt alligevel).

Pas i øvrigt på ikke at komme til at forveksle 192 Kbit/s (kompression) med 192 MHz (samplingsfrekvens: http://da.wikipedia.org/wiki/Samplingsfrekvens )
En kompression på 192 Kbit/s er et moderat og ganske fornuftigt mål, som endda kunne sættes endnu lavere (højere tal) uden at det ville være alt for ambitiøst.
En samplingsfrekvens på 192 MHz derimod er et helt hysterisk overkill for langt det fleste mennesker (læs mennesker der ikke arbejde med lyd professionelt - og de downsampler det jo alligevel når det skal sælges - de høje samplingsfrekvenser forekommer i almindelighed kun under bearbejdning af lyden).
http://en.wikipedia.org/wiki/Sampling_rate
http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_data_compression#Audio
http://en.wikipedia.org/wiki/Nyquist%E2%80%93Shannon_sampling_theorem

The Audio Engineering Society anbefaler 48 MHz. http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_Engineering_Society
Men selv det er højt sat hvis man alligevel kun har filer man har købt og downloadet fra nettet eller Audio CD'er.

Igen understreger jeg at bitraten (kompressionen) er noget helt andet en samplingsfrekvensen - og bitraten skal du endelig ikke spare på. Det kan du faktisk høre.

Når alt dette er sagt kan det lydkort jeg linker til afspille 96MHz - altså langt mere end nødvendigt hvis du er et menneske.
(og så slipper du for den distortion af lyden der kan opstå ved 192MHz).

soren
Indlæg: 240
Tilmeldt: 28. aug 2008, 17:58

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf soren » 9. okt 2013, 16:27

Hej Zob,

Tak for dit fyldige svar!

Du kan selvfølgelig ikke vide, at jeg er radiomekaniker og derfor fortrolig med mange af de forhold du nævner. Jeg har læst ”24/192 Music Downloads” med stor interesse, og jeg er delvis enig i artiklens argumenter. Desværre ved jeg for lidt om digitalfiltrering til at kunne bedømme kvaliteten, men mit ræsonnement var, at med 192 kHz er den højeste frekvens som kan gengives 96 kHz. Derfor kan man tillade sig at bruge et analogt filter med yderst besked fasedrejning.

Det er da et fantastik fint lydkort du har – tillykke med det; det må koste spidsen af en jetjager.

Fra hjemmesider som hdtracks.com, kan man downloade optagelser i 192 kHz/24 bit, så kildematerialet burde være i orden. Samtidig forventer jeg, at efterbehandlingen af lyden er udført meget mere nænsomt, end på sædvanlige indspilninger.
Min udfordring er at kunne afspille 192 kHz/24 bit (ikke at gengive frekvenser over 20 kHz) og optage i 44,1 kHz/16 bit og allerhelst via Ubuntu-software.
Med venlig hilsen Soren

zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?  Emnet er løst

Indlægaf zob » 10. okt 2013, 00:22

Ok. Du er radiomekaniker. Så er jeg ked af at jeg nærmest tog for givet at du havde misforstået noget.

Jeg er rigtig, rigtig, rigtig glad for mit lydkort. Det er faktisk faldet til halv pris siden det kom på markedet for efterhånden mange år siden. Jeg købte det brugt for 1.500,- for knap 4 år siden. Det koster omkring 2.500,- fra ny i dag (da det kom kostede det omkring 5.000,- !!): http://www.4sound.dk/shop/pci-lydkort/rme/hdsp-9632.html
Du kan desværre ikke rigtig bruge det, med mindre du også er på udkik efter et lydkort til en stationær med gammeldags PCI porte (som jeg til min store skræk kan se er ved at forsvinde - jeg kan ikke lige forestille mig livet efter RME HDSP 9632, oh gys).

Nuvel. Du må jo have dine grunde, og så kan det jo ikke hjælpe at jeg prøver at tale dig ned på 96KHz. Måske kan du prøve at søge/stille dit spørgsmål herinde: http://linuxmusicians.com/
Evt. i "ubuntu-studio" afsnittet af det internationale ubuntu forum: http://ubuntuforums.org/forumdisplay.php?f=335

De lister der findes rundt omkring med linux-kompatible lydkort har det med at være lidt forældede, desværre.
Faktisk er mit bedste bud i den afdeling lidt at gå bagvejen ind. Der er nemlig nogen der udvikler på android apps til musikproduktion (som jo reelt set er linux - især fordi den type apps bliver kodet nærmest direkte til kernen), og de fører en liste, som du kan prøve at tage udgangspunkt i for videre undersøgelse.
http://www.extreamsd.com/USBAudioRecorderPRO/
Lidt nede på siden under "Supported USB audio devices".


Creative har selv en side dedikeret open source:
http://opensource.creative.com/soundcard.html

Sidst men ikke mindst er der driver-udviklernes sound-card matrix:
http://www.alsa-project.org/main/index.php/Matrix:Main
Af den fremgår det i øvrigt at det kort du oprindeligt havde i tankerne virker på linux, men, som sagerne er nu, kun understøtter afspilning i højst 48KHz (digitalt) og 96 KHz (analogt).
Lige et par ord om den liste. Når du klikker dig hele vejen ind til dit lydkort på (details), så kan man godt blive lidt skræmt. Det er sjældent nødvendigt at gennemgå alt det de viser her. Der er f.eks. også anvisninger til hvordan du selv skal kompilere dine alsa-drivers. Det er som udgangspunkt ikke nødvendigt, da de allerede er installerede på ubuntu.

Nå, snik-snak. Jeg håber du finder ud af noget. Og lad høre hvis du finder noget godt... Eller hvis jeg kan hjælpe med noget.

EDIT:
Fin liste: http://wiki.linuxaudio.org/wiki/hardware_support?redirect=1
Hvorved jeg også fandt ud af at jeg havde anbefalet et forkert lydkort. Det var forgængeren Tascam US-144 og ikke den nye udgave US-144mkII, der var understøttet (endnu i hvert fald).

soren
Indlæg: 240
Tilmeldt: 28. aug 2008, 17:58

Re: Sound Blaster X-Fi HD med Ubuntu?

Indlægaf soren » 10. okt 2013, 07:49

Tak Zob,
Jeg har besluttet mig for at grave et eller to spadestik dybere, og hvis jeg støder på noget spændende, vil I høre om det.
Mange tak for hjælpen!
Med venlig hilsen Soren

Tilbage til "Grafik og lyd"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: [Bot] og 0 gæster