Lernid (undervisningsprogram)

Har du en guide til en funktion eller et program? Har du tips og trick, som du gerne vil dele med andre? Post dem her.
Brugeravatar
Christian.Arvai
Admin
Indlæg: 10724
Tilmeldt: 26. apr 2008, 19:27
IRC nickname: Christian_Arvai
Geografisk sted: Holeby - Lolland

Lernid (undervisningsprogram)

Indlæg af Christian.Arvai »

Bemærk at guiden er under udarbejdelse, så der vil komme lidt mere nyt senere.

Guide om Lernid

CREDITS : En stor tak til wangerin for at have gjort opmærksom på Lernid ved et irc-møde, og derefter at have brugt meget tid på at sætte systemet op.

Hvis man gerne vil lære mere om Ubuntu, kan man installere programmet Lernid og bruge det til at logge på både de internationale kanaler, samt dette forums #ubuntu-dk-skole-klasse og #ubuntu-dk-skole-snak.


Oversigt over afsnit i denne guide (links er indbygget i oversigten):

Om Lernid
Installation af Lernid
Log på dette forums kanaler med Lernid
Log på de internationale kanaler med Lernid
Hvordan bruger man Lernid
> Session
> Tidsplan
> Terminal
> Klasseværelse
> Chatrom
> Upload af tekstbaseret materiale til Pastebin
Til foredragsholderene
Billede
Om Lernid:

Programmet virker i bund og grund som en almindelig chat, men der er nogle smarte funktioner, som er beskrevet senere i guiden, som gør at man kan lave flere ting i Lernid, hvilket jo burde gøre det lidt mere spændene, når man vil lære noget nyt om Ubuntu.

På de internationale kanaler er der løbende foredrag, og man kan helt sikkert lærer en masse af at følge disse. Det eneste som man bør være opmærksom på, er at det hele kører på engelsk, så det er en fordel hvis man er rimelig god til dette.

Vi har oprettet 2 kanaler (#ubuntu-dk-skole-klasse og #ubuntu-dk-skole-snak), som vil være tilknyttet både mentorordningen og "ubuntu skole". Mentorordningen kan man læse mere om her, "ubuntu skole" vil være foredrag, hvor man også vil kunne stille spørgsmål, om Ubuntu. Da "ubuntu skole" er nyt for os alle, er der pt ikke noget fastlagt rent tidsmæssigt, men undertegnede er ved at lave oplæg til 4 aftener om "terminalen", og laoshi arbejder på 5 aftener om "Programinstallation i Ubuntu 11.04 - fra begynder til ekspert", så med tiden kommer der helt sikkert noget spændene på programmet.
Billede
Install af Lernid:

Lernid kan installeres på Ubuntu 10.04 og i nyere udgaver. Det kan installeres via Softwarecenter, eller med denne kommando i terminalen:

Kode: Vælg alt

sudo apt-get install -y lernid

Hvis man ikke ved hvordan man gør nogle af delene, er her en guide om Softwarecenter og her en guide om terminalen.
Billede
Log på dette forums kanaler med Lernid:

For at starte Lernid op så det er logget på dette forum undervisningskanaler, skal man gå ind i programmer->tilbehør->terminal og kører denne kommando:

Kode: Vælg alt

nohup lernid --config=http://windows-fri-zone.dk/ubuntu-skolen.lernid

Billede

Lernid vil starte op på "ubuntu skole" og man skal blot indtaste et ønsket kaldenavn (nick) og logge på.
Billede

Vær opmærksom på at der godt kan gå et lille stykke tid, før end Lernid viser at der er andre på chatten, da programmet lige skal logge sig selv ind på kanalerne først.

Lernid vil ikke huske kanalen, så ved hvert nyt login, hvor man ønsker de danske kanaler, skal man bruge kommandoen som er beskrevet herover.
Billede
Log på de internationale kanaler med Lernid:

Start Lernid op fra programmer->internet->lernid (Ubuntu 10.04) eller programmer->læringsprogrammer->lernid (Ubuntu 11.04).

Der er 3 indbyggede kanaler i Lernid, og man kan ved login vælge hvilken kanal man ønsker i feltet "Begivenhed".
Billede
Hvorefter man blot skal indtaste et ønsket kaldenavn (nick) og logge på.

Vær opmærksom på at der godt kan gå et lille stykke tid, før end Lernid viser at der er andre på chatten, da programmet lige skal logge sig selv ind på kanalerne først.
Billede
Hvordan bruger man Lernid:

Efter login er der 3 muligheder i vinduet. Bemærk at "Klasseværelse" og "Chatrom" er med under alle 3 valgmuligheder, hvilket gør at man kan skifte rundt løbende, uden at "miste" samtalerne undervejs.

Session:

Billede
I dette Vindue vil man kunne se links og billeder, som er valgt af foredragsholderen. Det er så smart lavet, at Lernid selv finder siden frem og viser den, hvis blot at foredragsholderen paster et link.
Der vil også være mulighed for at få forevist slides (indholdet fra en pdf-fil), hvor det er foredragsholder som løbende skifter siderne.


Tidsplan:

Billede
Her er en oversigt over de planlagte aktiviteter, da Lernid omregner til den tidszone som du kører med, skal man ikke selv sidde og omregne tiderne på de internationale kanaler.


Terminal:

Billede
Denne terminal er lavet så den virker præcist som hvis du brugte den indbyggede i Ubuntu, så hvis man feks. skriver "sudo apt-get install -y vlc" i Lernid's indbyggede terminal, vil programmet vlc blive installeret på ens egen pc.
Andre personer på kanalen vil ikke kunne se præcist det som er i dit vindue, og da indtastning af password i forvejen er "usynlig", er der absolut ingen sikkerhedsmæssige problemer med at bruge denne mulighed. Desuden vil man kunne bruge den indbyggede terminal i Lernid, selv om man i forvejen har sin egen terminal åbnet, så hvis man åbner Lernid med kommandoen til at logge på "ubuntu skole", vil man altså stadigt kunne kører kommandoer.


Klasseværelse:

I dette felt er det kun foredragsholderen som kan skrive, dette gør at man nemmere kan følge med i undervisningen, da evt. spørgsmål vil blive vist/stillet i vinduet med "Chatrom"


Chatrom:

Hvis du klikke på spørgsmåls-knappen og skriver dit spørgsmål, vil classbot registrere spørgsmålet og instruktøren får dem serveret efterhånden så de bliver besvaret. Udvis almindelig høflighed på chatten, hvis der er andre som er i gang med at skrive om noget, så vent lige til samtalen er færdig.


Upload af tekstbaseret materiale til Pastebin
Hvis man feks. vil sende et længere resultat af en kommando på Lernid, vil jeg kraftigt opfordre til at det bliver gjort på Pastebin, hvis man ikke har prøvet det før, er der en guide om det her.
Grunden til det er at feks. et langt kommandoresultat vil "drukne" kanalen, og gøre det ret uoverskueligt for alle deltagere, så respekter venligst dette.Billede
Til foredragsholderene:

Jeg har testet Lernid en del nu, og jeg syntes at det virker både nemt og overskueligt at bruge det. Som foredragsholder kan man vise billeder, slides og links, blot ved at paste links til disse i chatten, og det er ret smart at man har den mulighed for at køre kommandoer via Lernid.

Bemærk - Som foredragsholder skal man også være logget ind på #ubuntu-dk-skole-klasse , fordi at der ikke er et felt i Lernid, hvor foredragsholderen kan skrive. Så man kan feks. bruge xchat til den del, og det er såment ikke så svært at holde styr på. Man kan også med fordel indstille xchat til at highlighte på "QUESTION", da man så vil blive gjort opmærksom på at der stilles spørgsmål.

Lige pt er det kun wangerin og undertegnede som kan tilføje nye begivenheder under "Tidsplan", så hvis du planlægger et foredrag, kan du sende en privatbesked til undertegnede, og så skal jeg nok få den tilført i "Tidsplan" (teknisk set er det styret fra en Gmail-kalender).

Man behøver ikke være operatør (OP) på #ubuntu-dk-skole-klasse for at holde et foredrag, men man kan så ikke ændre kanalens topic. Hvis man ønsker dette, kan man i god tid sende en privatbesked til undertegnede, og så skal jeg nok ændre topic til det ønskede.
Med venlig hilsen Christian

"We can only see a short distance ahead, but we can see plenty there that needs to be done." -- Alan Turing
zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Lernid (undervisningsprogram)

Indlæg af zob »

You're a pro mr. Arvai :o
Brugeravatar
Christian.Arvai
Admin
Indlæg: 10724
Tilmeldt: 26. apr 2008, 19:27
IRC nickname: Christian_Arvai
Geografisk sted: Holeby - Lolland

Re: Lernid (undervisningsprogram)

Indlæg af Christian.Arvai »

Takker, jeg vil så lige gøre pænt opmærksom på at det er wangerin her fra forum, som står for den tekniske opsætning af Lernid og classbot. Det er så mig der har registreret de 2 irc-kanaler som benyttes af Lernid, skriver guiden her, og pusler lidt rundt på Wiki for at starte foredrag op.
Med venlig hilsen Christian

"We can only see a short distance ahead, but we can see plenty there that needs to be done." -- Alan Turing
zob
Redaktør
Indlæg: 4430
Tilmeldt: 6. jan 2009, 22:01
Geografisk sted: København

Re: Lernid (undervisningsprogram)

Indlæg af zob »

Tak til jer begge. Det ser sgu godt ud.
help2day
Indlæg: 152
Tilmeldt: 13. nov 2008, 10:27
IRC nickname: hvemmse2223
Geografisk sted: Trige Aarhus

Re: Lernid (undervisningsprogram)

Indlæg af help2day »

Guide afprøvet og det virker på ubuntu 11.04 64 bit
--
Mvh
Frank

Ubuntu User 26645
Youtube Kanal https://www.youtube.com/channel/UCv-NSh ... _AoLTaWrYQ