FAKTA! siden

  • Påstand: Ubuntu er kun for nørder, og meget sværere end andre operativsystemer
  • Påstand: Windows er kun et mere usikkert system, fordi det er mere udbredt.
  • Påstand: Alt foregår med skriftlige kommandoer i Linux
  • Påstand: Mine normale programmer virker ikke på Ubuntu
  • Påstand: Det er svært at installere programmer i Ubuntu
  • Påstand: Ubuntu er ikke så flot som Windows
  • Påstand: Man kan ikke få antivirus programmer til Ubuntu
  • Påstand: Hvis man installerer Ubuntu, så mister man Windows
  • Påstand: Fordi Ubuntu er Open Source, er der ingen til at tage ansvar
  • Påstand: Windows er mere stabil end Ubuntu

Påstand: Ubuntu er kun for nørder, og meget sværere end andre operativsystemer

Fakta: I dag er Ubuntu utrolig nem at bruge og samtidig en distribution der lægger utrolig meget vægt på brugervenlighed. Der er stadig nogle områder, som kræver finpudsning af brugervenligheden, men man kan altid gøre det bedre. Derfor arbejdes der hele tiden på at gøre Ubuntu-oplevelsen bedre. Når man starter med at bruge Ubuntu er det vigtigt at tænke på at Ubuntu er noget nyt, og derfor anderledes end andre operativsystemer, og det betyder at tingene foregår på en anden måde end man er vant til. Derfor vil Ubuntu i starten være sværere at bruge. Hvis du primært skal bruge Ubuntu til email, internet og tekstbehandling, er der ikke den store forskel at mærke. Bruger du din computer til mere avancerede ting end dette, skal du nok gøre dig klar, at du kommer til at bruge noget tid på at finde ud af, hvordan tingene foregår på Ubuntu, i forhold til andre styresystemer.

Påstand: Windows er kun et mere usikkert system, fordi det er mere udbredt.

Fakta: Nok den mest udbredte myte. Hovedårsagen til at Windows XP er mere usikker, skyldes at brugeren er logget på som administrator. Det betyder at der er adgang til alle dele af systemet, samtidigt med at der benyttes usikre komponenter som fx ActiveX. Microsoft udsender desuden også kun sikkerhedsopdateringer ud én gang om måneden, uanset om der findes et velkendt sikkerhedshul i systemet. Er der dog en særlig slem virus i omløb, udsendes der en opdatering, så snart denne er lavet og klar til brug. Windows 7 løser problemet med administratorbrugeren og Windows 7 er da også langt hen af vejen mere sikker end sine forgængere, men Windows 7 har stadigvæk nogle af de fundamentale sikkerhedsproblemer, som der ligger i opbygningen af Windows.

Påstand: Alt foregår med skriftlige kommandoer i Linux

Fakta: Ubuntu har en grafisk brugerflade akkurat som Windows og Macintosh har det. Når du læser rundt omkring på nettet eller spørger om hjælp et sted, så kan det godt være, at du bliver bedt om at skrive et eller andet i et kommandovindue. Det er simpelthen lettere, og forbygger misforståelser, at bede dig skrive en sætning, end at forklare dig hvor du skal gå hen, og hvad du skal gøre der. Fx kan du med med 4 ord installere din yndlings browser. Det kan spare dig for en hel masse museklik. Den tilsvarende del i Windows hedder kommandoprompt og den kan også bruges til at komme hurtigt rundt i Windows med. Det skal dog understreges, at du ikke har brug for at kende kommandoer for at lave dine dagligdags rutiner.

Påstand: Mine normale programmer virker ikke på Ubuntu

Fakta: Det er rigtigt nok. Programmer til andre styresystemer er nu engang programmer til styresystemer. I mange tilfælde findes der dog også en version af programmet til Ubuntu. Det gælder især, hvis programmet er Open Source som fx Firefox og OpenOffice der er gode eksempler på Open Source programmer, som både findes til Windows, Macintosh og Ubuntu. I mange tilfælde findes der et program som kan det tilsvarende, som det du tidligere har brugt. Der er en lang liste her: http://www.rsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html

Wine kan bruges til at emulere nogle Windows-funktioner på Ubuntu, og det kan køre rigtig mange Windowsprogrammer, som fx Microsoft Office. Det kan bruges hvis man ikke kan finde et program man er tilfreds med – det er dog ikke givet at alle programmer kan kører i Wine. Har er en liste med et godt overblik (på engelsk): http://appdb.winehq.org/

Påstand: Det er svært at installere programmer i Ubuntu

Fakta: Du åbner blot Ubuntu Softwarecenter og søger på fx gimp (fotoredigering på linje med Photoshop), vælger  GIMP billederedigering, trykker ‘Installér’og et øjeblik senere er programmet installeret, lagt i menuen og klar til brug! Det er ikke sværere end at klikke på en .exe-fil. Ubuntu holder øje med, om der er kommet nye versioner af dine programmer og opdaterer dem hvis du ønsker det. Det er ikke sværere end det.

Påstand: Ubuntu er ikke så flot som Windows

Fakta: Det vil altid være en vane og smagssag. Windows har WindowsBlinds som kan ”lægge sminke” på systemet. Ubuntu har nøjagatig de samme muligheder. Faktisk findes der masser af skins til Ubuntu som får det til at ligne Windows til forveksling. Se eksempelvis denne: Windows 7 udseende til Ubuntu, eller denne video som viser hvor langt fra standard Ubuntu kan indstilles: Ubuntu effektvideo.
Man skal dog være opmærksom på, at det tager system ressourcer i både Windows og Ubuntu at bruge disse sminkeprogrammer, men i Ubuntu er de frie og gratis at benytte.

Påstand: Man kan ikke få antivirus programmer til Ubuntu

Fakta: AVG antivirus er udgivet til Ubuntu. Sagen er nemlig den, at der ikke er brug for antivirus på en Ubuntu maskine. Den største grund til at benytte antivirusprogrammer på Ubuntu, skulle være for at checke mails for virus til Windows, så det ikke sendes videre til folk med Windows på deres computer.

Påstand: Hvis man installerer Ubuntu, så mister man Windows

Fakta: Hvis du installerer Ubuntu oveni i Windows, så mister du naturligvis Windows. Det er muligt at installere Ubuntu ved siden af Windows, så du får muligheden for at vælge mellem de to styresystemer, når du tænder for computeren. Det kaldes for dual-boot og benyttes bl.a. af dem, der har computerspil eller specielle programmer, som de fortsat har brug for at køre på Windows.

Påstand: Fordi Ubuntu er Open Source, er der ingen til at tage ansvar

Fakta: Ganske vist er Ubuntu Open Source under GPL licensen, hvilket betyder, at der reelt ikke er nogen ejer af systemet. Det betyder dog ikke, at der ikke er nogen som tager ansvar. For det første er alle bidragsydere ansvarlige for den kode, som de tilfører Ubuntu. For det andet er der en meget stor kontrol af alt kode i Ubuntu, netop fordi den er åben, og alle som kan/vil læse den, har agang til den. Sidst, og måske mest vigtigt, står Canonical bag Ubuntu og yder forpligtende støtte og support til Ubuntu, og man kan købe sig til denne support. Så hvis du ønsker et gratis system, kan du få det, og vide at der er et firma bagved, som står for at samle trådene. Hvis du ønsker et firma, som du direkte kan henvende dig til med ønsker og eventuelle problemer, så kan du købe et support abonnement hos Canonical.

Påstand: Windows er mere stabil end Ubuntu

Fakta: For det første er alt virus og spyware, som de fleste løbende får installeret på sin computer ikke en del af miljøet omkring Ubuntu, og det betyder meget for stabiliteten og ydelsen på din computer. For det andet er defragmentering og virus-skan ikke nødvendigt på Ubuntu, da det ikke er bygget op som Windows. Og sidst bliver Open Source software wom Ubuntu i over 90% af tiden brugt som styresystem på supercomputere, se her: Wikipedia om OS til supercomputere. Hvis Windows virkelig er mere stabilt end Ubuntu ville man nok bruge det istedet.

Follow us